🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Започват изпитвания върху хора на ваксината срещу COVID-19 на Imperial College London

Очаква се ваксината да бъде налична във Великобритания и по света в началото на 2021 г.

Започна имунизирането на доброволци с нова ваксина срещу коронавирус във Великобритания. Изпитването ще включва 300 души през идващите седмици и е ръководено от проф. Робин Шаток от Imperial College London. То е финансирано с 41 млн. паунда от британското правителство и с 5 млн. паунда от дарения, пише ВВС.

Досегашните тестове върху животни показват, че ваксината е безопасна и ефективна. Изпитвания върху хора вече се провеждат от Oxford University. В момента в света има над 120 ваксини срещу коронавирус, които са в етап на разработване. Клинични проучвания се провеждат с 13 ваксини - 5 в Китай, 3 в САЩ, 2 във Великобритания, 1 в Австралия, Германия и Русия.

Ново проучване през октомври

След тази първа фаза Imperial College London планира ново проучване през октомври, включващо 6000 души. Надеждите са, че ваксината ще може да бъде налична във Великобритания и по света в началото на 2021 г. Два милиона дози вече са произведени в САЩ, но по-късно тази година производството ще се пренесе в Обединеното кралство.

Когато клиничните проучвания на ваксината на Oxford University започнаха през април, на първия ден бяха имунизирани двама доброволци. В рамките на седмица се ваксинираха по 100 души всеки ден. На първия ден с ваксината на Imperial College London е имунизиран един доброволец, последван от още трима на всеки 48 часа. След седмица броят постепенно ще се увеличи.

Революция в отговора на епидемиите

"Успяхме да произведем ваксина от нищото и да я подложим на изпитвания върху хора в рамките на едва няколко месеца. Ако подходът ни проработи и ваксината осигури ефективна защита срещу болестта, това може да доведе до революция в начина, по който реагираме на епидемиите в бъдеще", посочва проф. Шаток.

За разлика от ваксината на Oxford University, за която се използва една доза, доброволците на Imperial College London ще получат две инжекции през четири седмици.

Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът налагат карантина на 8 американски щата

Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът поискаха от хората, пътували до 8 американски щата, в които болните от коронавирус се увеличават, да се подложат на самоизолация за 14 дни. Тези щати са Алабама, Арканзас, Аризона, Флорида, Северна Каролина, Южна Каролина, Тексас и Юта. Според прогноза на University of Washington до октомври в САЩ ще има 180 хил. смъртни случая от болестта, или 146 хил., ако 95% от американците носят маски. До този момента страната е регистрирала над 2.3 млн. заразени и над 121 хил. жертви. Експертите смятат, че идващите седмици ще бъдат решаващи за овладяването на епидемията.