🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ сключват сделка за 1.6 млрд. долара с Novavax за ваксина срещу коронавирус

Администрацията на Тръмп вече е инвестирал 4 млрд. долара в шест компании, разработващи ваксини

САЩ ще инвестират 1.6 млрд. долара в компанията Novavax, за да ускорят разработването на ваксина срещу коронавирус. Това е най-голямата сделка до момента на специалната федерална служба, чиято цел е да направи достъпни бъдещото лечение и бъдещата ваксина за американците възможно най-бързо, пише New York Times.

Според споразумението Novavax ще трябва да произведе 100 млн. дози от новата ваксина до началото на следващата година, ако резултатите от клиничните проучвания се окажат обнадеждаващи. Това е голям успех за базираната в Мериленд компания Novavax, която досега не е изкарвала свой продукт на пазара.

Черна дупка?

Американското правителство вече е инвестирало близо 4 млрд. долара в шест компании, разработващи ваксини. Например AstraZeneca е получила 1.2 млрд. долара, а Moderna Therapeutics - 500 млн. долара.

Според някои стратегията да се инвестира в няколко разработки, включително в революционни, но без гаранции да проработят, е най-добрият начин за постигане на резултати на фона на коронавирусната криза. Критиците обаче смятат, че обществото трябва да знае повече за това как се харчат парите на данъкоплатците. "Това е черна кутия. Може да се окаже, че е най-важната медицинска технология в наши дни, а ние знаем много малко за това как се харчат парите и какви са били условията на сделките", посочва Питър Мейбардък от организацията Public Citizen.

Конгресът е отпуснал 10 млрд. долара

Американски правителствени представители дават различни данни в отговор на въпроса колко ваксини са финансирани от специалната федерална служба и отказват да предоставят пълния списък с участващите компании. До този момент Конгресът е гласувал близо 10 млрд. долара в подкрепа на разработването на лечение и ваксина срещу коронавируса, а президентът Доналд Тръмп казва, че мога да бъдат отпуснати още милиарди.

Сегашната сделка ще позволи на Novavax да започне производството на ваксините, преди компанията да завърши последните етапи от клиничните проучвания, очаквани до края на годината. Ангажиментът е 100 млн. дози да бъдат доставени до първото тримесечие на 2021 г., ако ваксината се окаже ефективна и безопасна.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    ...Това е голям успех за базираната в Мериленд компания Novavax, която досега не е изкарвала свой продукт ...

    Накрая пак ще внасят китайски ...

    Нередност?
Нов коментар