🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само 80 от 311 легла за лечение на коронавирус в София са заети

България разполага с общо 8827 легла в 180 болници за пациенти с COVID-19

Всяка софийска болница с интензивно отделение ще бъде длъжна да приема пациенти с коронавирус.
Всяка софийска болница с интензивно отделение ще бъде длъжна да приема пациенти с коронавирус.
Всяка софийска болница с интензивно отделение ще бъде длъжна да приема пациенти с коронавирус.    ©  Надежда Чипева
Всяка софийска болница с интензивно отделение ще бъде длъжна да приема пациенти с коронавирус.    ©  Надежда Чипева

Няма липса на легла за лечение на коронавирусна инфекция в София, съобщиха от Министерството на здравеопазването и от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Вчера стана ясно, че една от деветте клиники, в които се лекуват такива пациенти - "Св. Анна" в столицата, е запълнила капацитета си. София обаче разполага с още осем болници с инфекциозни отделения, в които могат да се лекуват леки, средни и тежки случаи.

Междувременно директорът на СРЗИ издаде заповед, разпространена от Центъра за защита правата от здравеопазването, в която задължава абсолютно всички болници с интензивни отделения да приемат пациенти с COVID-19. Интензивни отделения обаче имат и ортопедичните клиники, родилните домове, онкоклиниките и от заповедта излиза, че и те няма да имат право да връщат пациенти с коронавирус, дори и с риск да заразят пациенти с компрометиран имунитет. По време на извънредното положение беше решено, че точно онкоклиниките няма да лекуват COVID.

Днес беше денят, в който България отбеляза най-висок брой новозаразени за едно денонощие - 166 души, от които 60 са в София. Активните случаи са общо 1827, като общо 384 от пациентите са в болница, а 16 от тях са на апаратна вентилация.

Колко легла има в София

В София има разкрити 311 легла за лечение на коронавирусна инфекция, като 85 от тях са реанимационни, а 226 за пациенти в леко състояние. В момента в София се лекуват общо 80 пациенти, като вчера четирима от тях бяха интубирани, а 26 - на кислородотерапия.

Лечението им става в общо девет болници - "Пирогов", ВМА, Александровска, МВР болница, белодробната болница "Св. София", Инфекциозна болница, Втора и Пета градска болница, както и в Св. "Анна", в която се приемат и пациенти от София-област. С това е свързано до известна степен и изчерпването на капацитета на "Св. Анна", където има приети пациенти и от огнището в Самоков.

Над 8000 легла за България

Според първоначалната заповед на здравния министър от месец март общо 180 болници в България заявиха готовност да поемат случаите на заразени пациенти. Те разполагат с общо 8827 легла, като 1341 от тях са предназначени за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.

Все още няма коментари
Нов коментар