🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все още има смисъл от трансатлантическия съюз за защита, смята Ангела Меркел

Канцлерът на Германия говори пред The Guardian за САЩ, Китай, отбраната, върховенството на закона и коронавируса

Разбира се, че ще говорим за проблемите, свързани с върховенството на закона, казва германският канцлер Ангела Меркел пред The Guardian.
Разбира се, че ще говорим за проблемите, свързани с върховенството на закона, казва германският канцлер Ангела Меркел пред The Guardian.
Разбира се, че ще говорим за проблемите, свързани с върховенството на закона, казва германският канцлер Ангела Меркел пред The Guardian.    ©  Reuters
Разбира се, че ще говорим за проблемите, свързани с върховенството на закона, казва германският канцлер Ангела Меркел пред The Guardian.    ©  Reuters

Светът не може да взима за даденост желанието на САЩ да бъдат световен лидер. Това казва германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред британското издание The Guardian, взето по повод приемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от страната с най-голямата икономика в съюза.

"Отраснахме със знанието, че САЩ искат да бъдат световна сила. Ако сега САЩ искат да се оттеглят от тази роля по собствена воля, трябва да разгледаме последствията от подобно решение", казва още Меркел в интервюто, което е дадено и едва няколко дни, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли 9500 американски военни от Германия. Страната е активно критикувана от Тръмп, че не харчи достатъчно пари за собствената си отбрана - критики, които в по-мек вариант се чуваха и при предишната администрация на Барак Обама.

Според Меркел американското присъствие в Централна Европа е било и в американски интерес. "Американските войски в Германия пазеха не само Германия и европейската част на НАТО, но и интересите на САЩ", казва още тя. "Ние в Германия сме наясно, че трябва да харчим повече за отбрана. През последните години вдигнахме значително разходите си в тази посока и ще продължим по пътя на разширение на военните си възможности."

Меркел обаче не е напълно съгласна и с идеите на френския президент Еманюел Макрон, който неколкократно е коментирал, че Европа има нужда от "стратегическа автономност" - или възможността да се защитава без да разчита на САЩ. "Погледнете света, погледнете Китай или Индия. Има добри причини да продължим да поддържаме трансатлантическия съюз за защита и да поддържаме общия ядрен чадър. Разбира се, Европа трябва да понесе по-голяма част от тежестта в тази студена война", казва още Меркел.

Освен темата за отбраната, Меркел говори и за настоящите предизвикателства пред Европа - коронавирусът, икономическата криза и "историческите разлики между европейските нации".

На въпрос къде Германия поставя границата между историческите различия и закона, Меркел отговаря: "Разбира се, че ще говорим за проблемите, свързани с върховенството на закона. Основен стълб на демокрацията е опозицията да има шанс да състави правителство. Опозицията трябва да бъде гарантирана чрез ясни правила - като започнем с достатъчно време за говорене в парламентите и поне същото време в ефира на публичните медии, както и установяване на независима съдебна система и демократични правила."

"Вместо да си задаваме прекалено често въпроса за оцеляването на Европейския съюз, трябва да продължим да вършим работата си. Поддържането на силен вътрешен европейски пазар и поддържането на единство на световната сцена е в интерес на всички страни-членки на блока", казва още Меркел. "Сега пандемията от коронавируса ни изправи пред предизвикателство с безпрецедентни размери. Тя засегна всички нас, без да прави разлика. От една страна, тя прекъсна периода на положителна динамика на икономическото развитие във всички страни-членки на ЕС. От друга страна тя съвпада времево с два мощни феномена на нашето време - климатичните промени и дигиталната революция".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Преместването - по-скоро заплахата за преместването - на 9,5 хил. американски войници от единия крачол (Германия) в съседния (Полша) формално с нищо не отслабва ни Нато, ни ЕС, защото ротацията би станала в рамките и на Нато, и на ЕС.
    Причините за острите реакции и на Меркел, и на Макрон са другаде. Изнасянето на ЮЕс солджърите в исторически русофобска Полша определено ще изостри конфронтацията не между Полша и Русия, а между организациите, в които участва Полша - СЕ и Нато - и Русия, а това несъмнено не е от полза за все по-мидимите движения за еманципация на Европа от САЩ, които все по-често взеха да правят и Париж, и Берлин. От друга страна инспирираните привнесени конфликти и разнобоя в ЕС по линия военното сътрудничество и енергийните отношения с Русия са от полза единствено на САЩ.

    Макрон след фрегатната история край Либия почти директно заяви, че Турция е Троянския кон на САЩ в Нато и отново съживи тезата за самостоятелна европейска система за сигурност. Без Турция, но в сътрудничество с Русия.

    Всичко това показва, че след като силите в САЩ, които стоят зад Тръмп, посегнаха на "спойката" на Запада - неолибералната идеология - започна разпада и националните интереси избутаха към кьошето "евроатлантическия" интернационализъм.

    Навремето именно интернационализмът и износът на социализъм разпадна СССР. Сега новият СССР - САЩ - много внимават налагането на националните им интереси да не се бърка с интернационализъм.

    Нередност?
Нов коментар