🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще изпратят още 1000 военни в Полша

Целта е "подсилване на възпирането на Русия и заздравяване на НАТО"

Тръмп постигна принципна договорка с Полша за увеличаване на броя на американските войници през 2019 г.
Тръмп постигна принципна договорка с Полша за увеличаване на броя на американските войници през 2019 г.
Тръмп постигна принципна договорка с Полша за увеличаване на броя на американските войници през 2019 г.    ©  Reuters
Тръмп постигна принципна договорка с Полша за увеличаване на броя на американските войници през 2019 г.    ©  Reuters

САЩ ще изпратят в Полша още 1000 военни след завършването на преговорите по новото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. "Споразумението ще подсили възпирането на Русия и ще заздрави НАТО. Присъствието ни в Полша по източния фланг на НАТО ще подобри нашата стратегическа и оперативна гъвкавост", посочва американският министър на отбраната Марк Еспър. Допълнителните сили ще бъдат разположени на няколко места, включително Познан, Люблинец и Жаган, пише Financial Times.

Полското министерство на отбраната заяви, че споразумението бележи "ново качество на американското военно присъствие както в Полша, така и в целия регион". Според посолството на САЩ в Полша договорката демонстрира "общата визия на нашите двама президенти за увеличаване на американското военно присъствие в страната".

Изтегляне от Германия, разполагане в Полша

Президентите на Полша и САЩ Анджей Дуда и Доналд Тръмп постигнаха принципно съгласие за увеличаване на броя на американските войници по време на разговори през 2019 г., като най-скорошната им среща беше през юни. Настоящото споразумение идва на фона на критика относно обявлението на Тръмп от миналата седмица, че изтегля близо 12 хил. войници от Германия.

Само част от тях ще бъдат препозиционирани на други места в Европа. Това доведе до притеснения, че Вашингтон обезсилва позициите си спрямо Русия и "наказва" Берлин за хладните отношения между германския канцлер Ангела Меркел и Тръмп.

"Трайно ротационно присъствие"

Сега администрацията на американския президент, която е обвинявана за прекалено мек тон към държавния глава Владимир Путин, представя действията си в Полша като предприемане на по-твърда линия срещу Москва. Съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън коментира, че Вашингтон показва "решимост" пред Русия в опит "да възпре руската агресия и да защити съюзниците в НАТО".

Допълнителните американски сили, разпределени в Полша, ще включват армейски и разузнавателни части и ще представляват по думите на Еспър "трайно ротационно присъствие на САЩ". В страната вече има 4500 американски военни, разположени на ротационен принцип като част от контингента на НАТО.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар