Коронавирусът е ударил по-тежко от очакванията британската икономика

БВП се е свил с 2.2% през първото тримесечие, през второто спадът ще бъде още по-голям

Великобритания разхлаби голяма част от мерките срещу коронавируса.
Великобритания разхлаби голяма част от мерките срещу коронавируса.
Великобритания разхлаби голяма част от мерките срещу коронавируса.    ©  Reuters
Великобритания разхлаби голяма част от мерките срещу коронавируса.    ©  Reuters

Икономиката на Великобритания се е свила през първото тримесечие повече от обявените предварителни данни от Службата за национална статистика. От януари до март брутният вътрешен продукт (БВП) е намалял с 2.2% в сравнение с последното тримесечие на миналата година, което е най-големият спад от 1979 г. насам, съобщава BBC.

Статистическата служба е преразгледала първата си оценка за спад от 2%, като всички икономически сектори се представят по-лошо. През март икономиката вече е усетила първите негативни ефекти от пандемията от коронавируса. Страната е една от най-тежко ударените от заразата в Европа, като закъсня с въвеждането на ограничителните мерки срещу разпространението на вируса.

В сравнение със същия период на миналата година икономиката е намаляла с 1.7% - първите оценки бяха за минус 1.8%.

Джонатан Атхоу, заместник-шеф на службата, заяви, че "по-подробната картина на икономиката през първото тримесечие показа, че БВП се свива малко повече от първоначалните изчисления". "Информацията от правителството показа, че здравните дейности намаляват повече, отколкото обявихме по-рано. Всички основни сектори на икономиката се свиха значително през март заради последиците от пандемията."

Свиването през първото тримесечие сега е съвместният най-голям спад от периода юли до септември през 1979 г. Атхоу обяснява, че резкият спад на потребителските разходи в края на март е довел до значително увеличение на спестяванията на домакинствата.

Очаква се още по-тежък удар

Второто тримесечие ще покаже пълния размер на щетите върху икономиката, след като ограничителните мерки в страната бяха въведени със закъснение - едва на 23 март. Последните месечни данни на националната статистика показаха, че икономиката се е сринала с 20.4% през април - най-големият спад за един месец в историята на Великобритания. Това понижение е три пъти по-голямо от спада, наблюдаван през цялата криза през 2008-2009 г.

Самюъл Томбс, главен икономист за Великобритания в Pantheon Macroeconomics, заяви, че последните данни могат да бъдат обобщени в едно изречение: "Най-голямото свиване за 40 години, въпреки че в първото тримесечие има само девет дни с блокада". Данните са "просто прелюдия" към предстоящото по-лошо, добавя той.

По-късно във вторник премиерът Борис Джонсън ще изнесе реч за икономиката и се очаква да обяви намеренията на правителството за ускоряване на инвестиции в размер на 5 млрд. паунда в инфраструктурни проекти.