🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Милиони работни места в Европа са изложени на риск при спиране на държавната подкрепа

Правителствата са изправени пред труден избор при прекратяване на схемите за защита от коронавируса

Корона кризата увеличи драстично безработицата в Европа и САЩ
Корона кризата увеличи драстично безработицата в Европа и САЩ
Корона кризата увеличи драстично безработицата в Европа и САЩ    ©  Reuters
Корона кризата увеличи драстично безработицата в Европа и САЩ    ©  Reuters

Милиони работници по европейски схеми за защита на заетостта са изложени на висок риск да загубят работата си при спирането на подкрепата, което показва дилемата пред правителството, когато решат да променят субсидиите.

Програмите за субсидии за заетост обхващат 45 млн. работни места, или една трета от работната сила в Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания. Те се прилагат, за да се ограничат катастрофалните загуби на работни места по подобие на САЩ в резултат на корона кризата, съобщава Financial Times.

Правителствата разшириха срока на действие до есента, опасявайки се, че преждевременното оттегляне на подкрепата може да предизвика масови загуби на работни места. Но докато търсенето и производството се повишават, политиците и анализаторите претеглят не само огромните публични разходи, но също така и риска субсидиите да "затворят" хората в нежизнени "зомбирани" компании и да ги възпрепятстват да преминат в сектори с по-добри дългосрочни перспективи.

Проблемите

"Разширяването на защитата на работните места просто ще отложи проблема", каза Катарина Утермьол, старши икономист в Allianz. Представеното наскоро проучване на застрахователя стигна до заключението, че 9 млн. работни места, или една пета от записаните в схеми за защита на работното място, са уязвими, защото са в сектори, които ще продължат да имат трудности. В тях влизат туризмът, транспортът, търговия на дребно и развлечения. "Наистина е важно да има други инициативи като активни политики на пазара на труда", смята Утермьол.

ОИСР очаква нивото на безработица в еврозоната да се покачи до 10% до края на юни, но ще е по-ниско от това в САЩ, където се очаква процентът да достигне 17.5. Загубите на работни места са много по-високи в САЩ, като от средата на март са подадени повече от 45 млн. нови искания за помощи срещу безработица. Въпреки че наемането на работници нарасна през май, Хайди Шиерхолц, бивш главен икономист в Министерството на труда на САЩ, изчисли, че повече от един на всеки петима работници в САЩ все още са на обезщетения за безработица или чакат да ги получат.

Но по-голямата част от новите безработни са временно уволнени и могат бързо да бъдат наети, така че картината на безработицата може да е подобна от двете страни на Атлантическия океан до края на годината, прогнозира ОИСР.

САЩ избраха да подкрепят работниците с по-щедри обезщетения при безработица - с федерална добавка от 600 долара към държавните обезщетения. Сега Белият дом е изправен пред същото предизвикателство като страните от ЕС: как постепенно да премахнат подкрепата без огромни затруднения и скок на дългосрочната безработица.

"Не можем да изключим федералното облекчение твърде рано", казва Шиерхолц. Подкрепата трябва да бъде ограничена едва когато безработицата спадне или заетостта се повиши до подходящо ниво, смята тя.

Искания за още помощи

В Европа синдикатите и работодателите изискват от правителствата да разширят схемите за защита на работните места. В редица страни се съгласиха да го направят, като в някои случаи работодателите споделят повече от разходите.

Но нито една голяма европейска икономика досега не е казала как планира да насочва субсидии за работа в конкретни сектори, да създава нови стимули за наемане или да създава програми за масово преквалифициране. А такива мерки ще се необходими, за да се избегнат или масови загуби на работни места, или "зомби" работни места, казват икономисти.

Испанското правителство е под нарастващ натиск, тъй като схемата ERTE изтича в края на юни. Разговорите за удължаване с три месеца ще продължат тази седмица с бизнес и синдикални организации, изискващи по-щедър подход от страна на правителството. Заради нарастващата тежест на публичния дълг министрите искат работодателите да поемат по-голяма част от разходите.

Според Мадрид от схемата са се възползвали 1 млн. души. Но от големите европейски икономики Испания вероятно ще бъде най-силно засегната от съкращаването на работни места, като ОИСР предвижда безработицата да достигне 22% до края на септември.

Великобритания вече направи промени в схемата за защита на работните места. Въпреки че ще продължи до октомври, тя е затворена за нови кандидати и работодателите постепенно ще започнат да споделят разходите от август, макар че служителите все още ще получават 80% от заплатите си. Тежко засегнатите сектори като хотелиерството и туризма трябва да се третират по същия начин като другите.

Проучването на Allianz установи, че Обединеното кралство е имало най-високо ниво на "зомбирана" заетост при 7.6%, или 2.5 млн. работни места, което предполага масови загуби на работа. Но дебатът сега се обръща към това как правителството може да подкрепи промяната на трудовия пазар - чрез схеми за преквалификация, гаранции за работни места за младите хора или директно създаване на работни места в инфраструктурни проекти, финансирани от държавата.

Франция разполага с една от най-щедрите и обширни схеми за подпомагане, като за шест месеца те ще струват 31 млрд. на правителството. Почти 9 млн. души бяха обхванати през април от тях, а през май броят им падна под 8 млн. според оценките на министерството на труда. Схемата ще работи до септември.

Германската Kurzarbeit, или схема за намалено работно време - описана от МВФ като "златен стандарт" на програмите за защита, ще продължи да действа в подобрения си формат до края на годината, но стандартната схема може да работи до 24 месеца.

Тъй като германската икономика се възстановява и правителството прие пакет от 130 млрд. евро за допълнително стимулиране, има някои опасения, че мерките на Берлин може да твърде големи.

"Сега сме в ситуация, в която повечето дейности могат да се възобновят, не искате да плащате на хората за това, че не работят, казва Мориц Кун, професор по икономика в университета в Бон. Това просто изкривява търсенето на работна ръка за работодателите."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    everlast666 avatar :-|
    everlast666
    • + 2

    Нека само поясним, че "държавната подкрепа" всъщност е от джоба на данъкоплатеца, а в случаите в които централната банка напечата парите, се плаща от всички чрез инфлация!

    С други думи, политици (много от които не са работили и ден в живота си) трупат политически дивиденти плащайки от джоба на данъкоплатеца.

    Хайде, за 3-6 месеца е приемливо, да се опитат да спасят конкретна индустрия, но когато мерките са 6 месеца - година и нагоре, вече говорим за сериозна неефективност и тежест върху данъкоплатците.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    А някой дава ли си сметка дали изобщо тези работни места са под риск? Икономиката вече не е в свободно падане. Потреблението се отпуши, мерките отпаднаха една по една. Време е да се спре с държавнищ дълг и печатането.

    След последната отне почти десетилетие на ЕС да спре количествените облекчения. Сегашните мерки и те ли ще продължат до следващата криза?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    ...В тях влизат туризмът, транспортът, търговия на дребно и развлечения...

    Аз не виждам проблем , реши ли се въпросът с коронавируса решава се и въпроса !!!

    Нередност?
Нов коментар