🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕК се договаря с Gilead за лекарството срещу коронавирус remdesivir

САЩ вече обявиха, че са изкупили голяма част от глобалните доставки

След като преди дни САЩ обявиха, че са изкупили голяма част от глобалните доставки на remdesivir, Европейската комисия (ЕК) потвърди, че води преговори с американската фармацевтична компания Gilead Sciences, за да запази дози от лекарството срещу коронавирус. Вече са проведени серия от разговори с компанията, включително за производствения й капацитет, пише Financial Times.

Първоначално remdesivir е създаден за лечението на ебола, но получи извънредно разрешително за използване в САЩ срещу COVID-19, след като клинични проучвания показаха, че спомага за съкращаване на болничното възстановяване от вируса.

Запасяване с лекарството

ЕК коментира, че си е "взела бележка" от обявлението на САЩ, че си подсигуряват запаси от лекарството. Брюксел също така ускорява процеса по даването на пазарна оторизация на remdesivir, тъй като е негово задължение да гарантира, че "доказано ефективни препарати срещу коронавируса са достъпни за европейските граждани".

Същевременно ЕК се подготвя да инвестира милиарди евро за осигуряването на доставки от бъдеща ваксина срещу COVID-19 за страните - членки на ЕС. САЩ и други държави в момента правят същото.

По-ниска цена за развиващите се страни

Тази седмица американското здравно министерство обяви, че е осигурило от Gilead 500 хил. курса на лечение с remdesivir, което е 100% от производството за юли и 90% от това за август и септември. От фармацевтична компания коментираха, че са сключили сделка с производители на генерични лекарства за доставката на remdesivir в 127 развиващи се държави на по-ниска цена.

Това не се отнася за страните с високи доходи, където Gilead заяви, че е определила цена на лекарството от 2340 долара за курс на пациент. Последва критика, че за разработването на препарата са използвани пари на данъкоплатците и това е причина цената му да бъде по-ниска. Отговорът на Gilead беше, че тази цена е обоснована, тъй като по-ранното изписване от болницата спестява около 12 хил. долара на пациент в САЩ.