Френското правителство подаде оставка след загубата на местните избори

Президентът Макрон започва да се готви за президентския вот през 2022 г.

Премиерът Филип е по-популярен в страната от президента Макрон.
Премиерът Филип е по-популярен в страната от президента Макрон.
Премиерът Филип е по-популярен в страната от президента Макрон.    ©  Reuters
Премиерът Филип е по-популярен в страната от президента Макрон.    ©  Reuters

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка преди очакваното мащабно обновяване на правителството. Тя беше приета от президента Еманюел Макрон, а за нов премиер беше номиниран Жан Кастекс, досегашен заместник-ръководител на президентската администрация и координатор за излизането на страната от изолационния режим по време на пандемията от коронавирус.

Предизвестено решение

Решението не е изненадващо и се очакваше да се случи скоро след втория тур на местните избори в неделя. На тях Зелените направиха силен пробив, а центристка партия на Макрон "Република, напред" претърпя поражения в големите градове и не успя да спечели подкреха на местно ниво, отбелязва АР.

Освен това Еманюел Макрон беше обявил, че ще има нов екип за следване на нов политически път през последната фаза на мандата му до изборите за президент през 2022 г. Според Reuters с промяната на правителството Макрон ще се опита да подсили позициите си чрез по-ярка "зелена" политика и реформа на пенсионната система. Партията на президента продължава да има проблем със спечелването на левите избиратели.

Каква ще е съдбата на премиера Филип

От Елисейския дворец съобщиха, че Филип продължава да оглавява правителството до формирането на нов кабинет. Въпросителните за оставането му на премиерския пост се появиха през миналия месец, когато Макрон каза, че иска да "преоткрие" президентското си управление.

За Макрон е деликатно решение да се раздели с премиера си, след като той току-що спечели победа на изборите за кмет на Хавър - един от малкото успехи за партията. Трябва да се има предвид също така, че Филип е по-популярен от Макрон и макар да показва изключителна лоялност към президента, може да се окаже силен претендент за вота след близо две години.

От друга страна, ако го беше оставил на премиерския пост, Макрон можеше да изглежда твърди слаб, а партията му - с ограничен избор на експерти и лидери за съставяне на нов кабинет. Президентът успя през 2017 г. да привлече Филип от дясноцентристката опозиция и задържането му в правителството би усложнило опита да спечелване на избиратели от левицата.