Германската икономика постепенно се възстановява след удара от пандемията

Според института Ifo в края на 2021 г. тя може да се върне на предкризисното си ниво

Канцлерът Ангела Меркел се стреми Европа бързо да се възстанови от кризата.
Канцлерът Ангела Меркел се стреми Европа бързо да се възстанови от кризата.
Канцлерът Ангела Меркел се стреми Европа бързо да се възстанови от кризата.    ©  Reuters
Канцлерът Ангела Меркел се стреми Европа бързо да се възстанови от кризата.    ©  Reuters

Икономиката на Германия постепенно ще се възстанови след исторически спад поради пандемията от коронавирус и вероятно ще се върне на миналогодишното си ниво в края на 2021 г. Това прогнозира днес икономическият институт Ifo. Предвижданията му показват, че брутният вътрешен продукт на най-голямата европейска икономика ще се свие с 11.9% през второто тримесечие в сравнение с периода януари-март, преди да нарасне с 6.9% през третото и с 3.8% през последното на тази година.

"Отсега нататък нещата постепенно ще се подобряват", казват от институцията, но добавят, че ситуацията е несигурна поради пандемията и политическата реакция срещу овладяването на разпространението й. Ifo предвижда, че германската икономика ще се свие с 6.7% през тази година, а догодина ще нарасне с 6.4%.

Бързото възстановяване на германската икономика е важно за целия ЕС и за България, тъй като страната е важен търговски партньор на останалите членки на съюза.

Ограничаване на безработицата

В подкрепа на добрите очаквания на Ifo публикуваните днес данни показват, че броят на хората без работа в Германия нарасна далеч по-малко, отколкото се очакваше през юни. Според Федералната агенция по заетостта сезонно изгладените резултати показват, че допълнително 69 хил. души са останали без работа през миналия месец. Това покачва безработицата до 6.4% от 6.3% през май. Общият брой на хората без работа е достигнал 2.943 млн. души през юни. Анкета на Reuters прогнозираше увеличение от 120 хил, което щеше да доведе до безработица от 6.6%.

"Пазарът на труда остава под натиск от пандемията от коронавирус", казва директорът на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шееле. Използването на схемата за намалено работно време - форма на държавна помощ, предназначена за насърчаване на компаниите да запазят заплатите на служителите в кризата, оказва стабилизиращ ефект върху пазара на труда, обяснява ситуацията той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Това е най-важната новина за България.

    Нередност?
Нов коментар