Бурна нощ в Белград, след като Вучич върна полицейския час заради COVID-19

След щурм срещу парламента има ранени полицаи и протестиращи

Полицията в Сърбия влезе в сблъсъци с хилядите протестиращи във вторник вечерта, които се събраха пред парламента в Белград, за да изразят недоволството си от справянето на правителството с кризата с коронавируса и връщането на рестриктивните мерки. През деня президентът Александър Вучич обяви, че отново се въвежда и полицейски час в Белград. По-малки и по-мирни протести имаше вчера и в градовете Нови Сад и Крагуевац.

В Белград полицията използва сълзотворен газ и влезе в схватки с част от протестиращите, които успяха за кратко да нахлуят в сградата на парламента, като пробиха охранителния кордон. Според директора на полицията Владимир Ребич в столицата са задържани 23-ма души и най-малко 43-ма полицаи и 17 демонстранти са ранени след сблъсъците, продължили до малките часове на нощта.

Нов пик на заразата...

Полицейският час в столицата (за който Вучич допусна пред сръбски медии, че може да обхване и цялата страна) се връща за пръв път от началото на май и вероятно ще е от 18 ч. в петък до 5 сутринта в понеделник. Това беше една от основните мерки за борба с коронавируса и заедно със строгото прилагане на всички ограничения Белград успяваше да овладее заразата и заедно с други балкански страни беше сочен за пример както за навременни мерки, така и за бързо увеличаване на капацитета за тестове.

В момента обаче Сърбия е най-тежко засегнатата от вируса държава на Балканите като процент на заразените на 100 хил. души. До момента в страната са регистрирани близо 17 хил. случая. Във вторник властите отчетоха 299 нови заразени (при средно по 250 на ден миналата седмица) и рекорден брой от 13 починали.

Болниците са почти пълни и ще се изградят две нови специално за COVID-19, съобщи Вучич. "Очакват ни тежко лято и есен", предупреди той. Изборът на Белград за полицейския час е заради "стряскащата" ситуация в столицата, но е притеснително положението в още четири сръбски града. Над 120 души са поставени на респиратори.

Освен полицейски час бяха въведени забрана за събиране на над петима души и на закрито и на открито. Засега няма "делничен" полицейски час, какъвто имаше в Сърбия и Северна Македония в първите критични месеци на пандемията.

В същото време влизането на сърби в други страни в региона като Гърция (но не и България) беше забранено. Черна гора, която удвои случаите си за седмица след внасянето на нови от Сърбия, въведе карантина за всички пристигащи от страната.

...и на недоволството

Пикът на заразата последва свалянето на мерките, включително заради изборите, спечелени от партията на Вучич, а също и провеждането на футболното дерби "Партизан" - "Цървена звезда" пред многохилядна публика.

Срещу правителството в Белград има обвинения, че манипулира статистиката за смъртността в последните месеци и за заразените в последните дни, но властите отричат. Според критиците президентът манипулира здравните мерки за свои собствени политически цели. Преди изборите на 21 юни ограниченията бяха вдигнати, партиите провеждаха митинги, а кризисният щаб успокояваше, че ситуацията вече не е драстична.

Но в деня след изборите BIRN публикува разследване, според което в Сърбия са починали двойно повече заразени пациенти, отколкото съобщават властите, а далите положителни проби на тестовете са стотици повече от официално регистрираните. Данните на BIRN показват, че в седмицата преди изборите е имало поне по 300 нови заразени на ден, докато официалните данни са показвали по максимум 97 на ден в този период.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 3

    Диктатура е там, почти като при нас. Те дори не искат в ЕС, нищо хубаво не ги чака, ако тамошния елит не влезе по затворите, както и при нас. Дружба с руския народ - да благодаря. Дружба с руската федерация - не, благодаря.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 2
    • + 6

    Нашият РазБойко би се наср@л при подобен щурм (не че и ние българите сме много смели да го направим, разбира се). И затова в България мерките срещу короната са вече само пожелателни, въпреки че и тук вирусът отдавна е излезъл извън контрола на властите.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • - 3

    Вирусите са изобретение на военните и ильоменатите.

    Ще си правя квот' си искам, щот съм българин и имам специален ген. Най-големия и най-интелигентен ген, шъ знайти!

    Нередност?
  • 4
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348

    Добре че са братята сърби, та Баце да има с кой да ни сравнява че сме по- добре. Баце 100% е дал на брат му Вучич, к'ат беше тук, една пачка лилави банкноти,та Вучич сега винаги ще обявява с 1 болен повече от колкото в България!

    Нередност?
Нов коментар