🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Австрия налага 14 дни карантина за пристигащи в страната от България

Пътуващи с отрицателен PCR тест ще могат да прескочат самоизолацията

Австрийският канцлер Себастиан Курц    ©  Reuters

Австрия стана шестата страна в Европа, която наложи задължителна карантина за пристигащи от България поради увеличаващия се брой случаи в страната и съседките й, съобщава Reuters. Влизането в страната без 14 дни задължителна карантина обаче ще е възможно при предоставяне на отрицателен PCR тест, но засега още не е ясно колко време преди пътуването трябва да е направен той.

В сряда сутринта австрийският канцлер Себастиан Курц отправи предупреждение срещу пътуване в България, Румъния и Молдова, с което и наложи задължителна 14-дневна карантина за пристигащите от трите дестинации. "Моля ви, не пътувайте до тези държави. Това е спешната ни молба към вас, тъй като от една страна поставяте здравето си в риск, а от друга страна наблюдаваме все повече внесени от тези страни случаи", помоли австрийските граждани Курц. Той обяви и какви са глобите при нарушаване на наложената карантина - 1450 евро.

Миналата седмица Австрия наложи подобни рестрикции за Сърбия и други страни от Западните Балкани извън ЕС. Курц обясни, че в Австрия са засечени все повече случаи на заразени с Covid-19, идващи от целия регион. В момента в Австрия има около 3000 карантинирани граждани, свързани с огнище от 180 случая в църква в града Линц, посещавана от голям брой румънски вярващи. Пред медиите австрийският канцлер обясни, че през последните седмици има около 170 случая свързани с чужденци от страни от Балканите, като ще се удвоят и проверките по границите с Унгария и Словения.

Все повече рестрикции

Австрия е шестата страна в Европа заедно с Великобритания, Естония, Латвия, Словакия и Словения, която въвежда ограничения за пристигащи българи. Вариантът за отрицателен PCR тест без карантина обаче приближава реалните мерки на Австрия по-близо до Кипър, където за влизане в страната се изисква такъв, направен до 72 часа преди пътуването. Още не е изцяло ясно в какво време преди пътуването ще бъде изискването за австрийския PCR тест, но при предишните австрийски мерки при постепенното отваряне на летищата изискването бе също за до 72 часа преди пътуването.

Неприятното за България е, че влиятелна държава и важна дестинация като Австрия обявява страната ни за рискова, след като и Великобритания отказа да извади България от списъка с опасните страни миналия петък. Основното притеснение е, че увеличаващият се брой случаи в страната и на Балканите, както и липсата на допълнителни мери за овладяване на положението у нас е много вероятно да доведат до подобни или по-строги ограничения и от други страни в ЕС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 1

    Свърши се не само с австрийските туристи, но и с бизнес пътуванията.

    Кой ще инвестира в страна в която не може да отиде?

    Австрия е една от първите - скоро ще последват и други. И тогава единствените страни пращащи туристи и инвестиращи в БГ ще са Швеция и Беларус.

    Упс, ние шведите не ги пускаме.

    Остава само Беларус :)

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 2

    Хайде стига мрънканици. Ще минат няколко седмици, ще овладеем заразата и всичко ще се оправи. Няма да се свърши светът заради този грип. В Хирошима като е паднала атомна бомба, иди и виж как изглежда градът сега. То и през 50-те години на ХХ век не е изглеждал хич зле.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    Хубаво отчитате последиците, ама причините какви са?

    Всички конспиратори сега си завряха главата в пясъка и мълчат. Заради всичкото им недоволство и мрънкане отмениха всички мерки. Сега ще си го отнесем, когато имаме най-голяма нужда от икономическо раздвижване!

    Нередност?
Нов коментар