Големите петролни играчи се готвят да увеличат добивите

Търсенето на суровината се увеличава, след като се беше сринало заради пандемията

Водещите световни производители на петрол се очаква да обявят увеличение на добивите тази седмица на фона на признаци, че търсенето се увеличава. Петролният картел ОПЕК трябва да проведе среща във вторник и сряда, за да обсъди следващия си ход.

Анализаторите прогнозират, че големите производители ще се съгласят да облекчат съкращаването на доставките, наложени през април, за да поддържат цените. ОПЕК и съюзниците й, влизащи в организацията ОПЕК+, намалиха дневното производство с 9.7 млн. барела, тъй като търсенето по време на пандемията се срина. Споразумението беше договорено, за да облекчи последиците от блокирането на икономиките и да стабилизира цените.

Сортът брент, който е водещ бенчмарк, е поевтинял с около 30% през тази година, докато американският лек петрол падна под нулата през април. В понеделник котировките се понижават - брентът отстъпва с 1.53% до 42.59 долара за барел, а американският лек сорт - с 1.9% до 39.79 долара.

За 2 млн. барела повече

Нарастват очакванията, че от следващия месец ограниченията в производството ще бъдат намалени до 7.7 млн. барела на ден. Това означава, че продукцията ще се увеличава с 2 млн. барела на ден.

По-оптимистичните перспективи идват, след като Международната агенция по енергетика (IEA) миналата седмица прогнозира, че най-лошото от въздействието, причинено от блокирането на страните заради коронавирус, вече приключва, съобщава BBC.

В месечния си доклад IEA предвиди леко подобрение на глобалното търсене на суров петрол през тази година. Освен това организацията предупреди, че все още голямо влияние ще оказва развитието на пандемията. Нарастването на заразените в някои части на света, включително САЩ и Латинска Америка, "хвърля сянка" върху перспективите и заплашва да провали възстановяването на търсенето на суровината.

"Скорошното увеличение на случаите на COVID-19 и въвеждането на частични блокади внасят по-голяма несигурност в прогнозата", се казва в доклада на организацията.

Базираният в Сингапур експерт по петрола Вандана Хари предупреди, че възстановяването няма да стане бързо. "В момента се очаква глобалното търсене на петрол да се доближи до нивата преди коронавируса едва през втората половина на 2021 г. Възможно е обаче това да стане много по-късно, тъй като международните въздушни пътувания и търсенето на реактивно гориво не се вижда как ще се нормализират през следващите 2-3 години", казва тя.

Американският щат Флорида регистрира национален рекорд с 15 299 нови заразени за 24 часа - около една четвърт от целия брой в Съединените щати. През последните няколко дни дневният брой на заразените в страната надхвърля 60 хил. В други щати, включително Аризона, Калифорния и Тексас, броят на случаите продължава да нараства.

Все още няма коментари
Нов коментар