🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

BP намалява дивидента наполовина заради COVID-19

Британската петролна група свива изплащането към акционерите за първи път след разлива в Мексиканския залив преди 10 години

Бернар Лууни пое ръководството на компанията през февруари и се опитва да я промени.
Бернар Лууни пое ръководството на компанията през февруари и се опитва да я промени.
Бернар Лууни пое ръководството на компанията през февруари и се опитва да я промени.    ©  Reuters
Бернар Лууни пое ръководството на компанията през февруари и се опитва да я промени.    ©  Reuters

BP намали дивидента си за първи път след катастрофата с платформата Deepwater Horizon през 2010 г. в Мексиканския залив. Британската петролна компания ускорява стратегическото преразглеждане на бизнеса си вследствие на силния удар на пандемията от коранавирус върху сектора. През второто тримесечие акционерите ще получат с 50% по-малък дивидент - 5.25 цента на акция, което бележи обрат от началото на годината, когато BP беше уверена в представянето си и повиши дивидента до 10.50 цента, съобщава Financial Times.

Сривът в търсенето на петрол заради ограничителните мерки на правителствата срещу рапространението на заразата се отрази зле на целия енергиен сектор. Брентът, който се търгуваше по 70 долара за барел в началото на януари, спадна до под 20 долара през април. Сега цената му е около 44 долара.

За трите месеца до 30 юни загубите от свързани разходи за подмяна - показател, който се следи внимателно от анализаторите, са били 6.7 млрд. долара срещу печалба от 2.8 млрд. долара за същия период на миналата година. Анализаторите прогнозираха загуба от 6.8 млрд. долара, като тук влизат и отписване на активи за проучване, които имат еднократен ефект.

Компанията отчита загуба от 16.8 млрд. долара за периода и това е най-лошият резултат след експлозията на платформата й в Мексиканския залив преди десетилетие.

Намалението на дивидентите идва, след като през февруари Бернар Лууни пое поста на главен изпълнителен директор и предприема нова стратегия за развитието на компанията, като цели да я превърне в такава с нетни нулеви емисии. Сега Лууни обръща внимание, че пандемията ще направи още по-спешно намаляването на разходите, реорганизирането на бизнеса и подготовката му за преход към по-чисти форми на енергия. BP заяви, че очаква разходи за преструктуриране от около 1.5 млрд. долара през 2020 г.

Компанията обяви, че през следващото десетилетие цели да увеличи годишните си инвестиции в ниски въглеродни емисии 10 пъти до около 5 млрд. долара годишно, да увеличи производството на енергия от възобновяеми източници до 50 гигавата, като същевременно ще намали производството си на нефт и газ с 40% в сравнение с 2019 г.