🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС спори за цени и начин на заплащане с фармацевтичните компании за ваксината за COVID-19

Не е ясно и кой ще покрива разходите при потенциално неуспешните ваксини

ЕС се опитва да осигури ваксина срещу коронавирус за европейските граждани, но е затънал в спорове за цени, начини на заплащане и кой ще покрива разходите при потенциално неуспешна ваксина с Pfizer, Sanofi и Johnson & Johnson. Това твърдят източници на Reuters, пожелали анонимност. Брюксел води преговори с поне шест производителя на ваксини за получаване на необходимите дози. Но въпреки спешността на кризата не успява да сключи бързо сделка.

В понеделник Moderna и Pfizer обявиха, че започват изпитвания с 30 хил. доброволци, които могат да доведат до одобрение от регулаторите и широкоразпространена употреба до края на тази година. Johnson & Johnson стартират клинични проучвания в САЩ тази седмица и могат да започнат изпитване в последен етап през септември. AstraZeneca ще проведе това лято мащабни изпитвания на ваксината, която разработва с Oxford University.

Сложни преговори

Преговорите на ЕС с Johnson & Johnson са сред най-напредналите, но трябва да се обсъди как ще се поделят разходите, ако потенциалната ваксина покаже неочаквани странични ефекти. Sanofi преговаря да достави на ЕС 300 млн. дози от ваксината, която разработва с GlaxoSmithKline, но иска незабавно плащане на цялата пратка. Докато Брюксел настоява за плащане на траншове и за забавяне на някои плащания, докато ваксината не мине големите клинични проучвания.

ЕС също така преговаря с биотехнологичните компании Moderna и CureVac. През юни четири европейски държави сключиха сделка с AstraZeneca за разработваната с Oxford University ваксина, а сега споразумението ще бъде разширено, за да включва целия блок от 27 страни.

Извънредният фонд на ЕС

Най-трудни се очертават преговорите с Pfizer и BioNtech. Двете компании искат от ЕС да им плати за 500 млн. дози, само ако тяхната ваксина получи одобрение. Това ще премахне риска от загубата на пари за Брюксел, ако изпитванията бъдат неуспешни. Но съюзът се притеснява, че ако изчака, докато ваксината се окаже ефективна, цената й ще се покачи и няма да им стигнат предвидените финанси.

ЕС разчита на 2 млрд. евро от извънредния си фонд за финансирането на евентуални сделки с фармацевтичните компании. Тази сума може да бъде допълнена с плащания от отделните европейски правителства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар