🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп обмисля одобрение на ваксината срещу COVID-19 по забързана процедура

Целта е това да стане преди ноемврийските избори, което ще му позволи да твърди, че е успял да овладее пандемията

Обмисляната от Тръмп опция е Агенцията за контрол на храните и лекарствата да издаде "извънредна оторизация за употреба" през октомври за ваксината
Обмисляната от Тръмп опция е Агенцията за контрол на храните и лекарствата да издаде "извънредна оторизация за употреба" през октомври за ваксината
Обмисляната от Тръмп опция е Агенцията за контрол на храните и лекарствата да издаде "извънредна оторизация за употреба" през октомври за ваксината    ©  Reuters
Обмисляната от Тръмп опция е Агенцията за контрол на храните и лекарствата да издаде "извънредна оторизация за употреба" през октомври за ваксината    ©  Reuters

Администрацията на Доналд Тръмп обмисля прескачане на стандартните американски процедури, за да има по-бързо одобрение за употреба в САЩ на потенциалната ваксина срещу коронавирус, разработвана във Великобритания. Целта е това да стане преди ноемврийските президентски избори в страната, твърдят източници на Financial Times.

Разглежданата опция е Агенцията за контрол на храните и лекарствата да издаде "извънредна оторизация за употреба" през октомври за ваксината, разработвана от AstraZeneca и Oxford university. Това може да стане въз основа на резултатите от относително малко проучване, ако то се окаже успешно. Изпитването на AstraZeneca включва 10 хил. доброволци, а според американските стандарти ваксината трябва да бъде тествана на 30 хил. души, за да получи нужната оторизация. Британската ваксина подлежи и на изпитване с 30 хил. доброволци, но резултатите от него ще бъдат готови след тези от по-малкото проучване.

Необходимост от тестване върху 30 хил. доброволци

Според източници на Financial Times висши представители на администрацията на Тръмп са заявили пред опозиционните демократи в Конгреса, че администрацията обмисля забързване на процедурите, като може да има "извънредна оторизация за употреба вероятно за ваксината на AstraZeneca още през септември".

През юни от американския Национален здравен институт коментираха пред CNN:

"Всяка ваксина трябва да бъде тествана върху 30 хил. доброволци. Не смятаме, че имаме достатъчно убедителен анализ, който да каже дали ваксината работи, ако нямаме проучване върху приблизително толкова хора."

Но целта на Тръмп, изглежда, е да има одобрение за използване преди изборите, което ще му позволи да твърди, че е успял да овладее пандемията. Проблемът е, че ако се прибърза с "извънредната оторизация за употреба", това може да навреди на общественото доверие във ваксините по принцип.

Възможни оставки

В неделя Агенцията за контрол на храните и лекарствата издаде "извънредна оторизация за употреба" за лечение в болниците с кръвна плазма. По този повод Тръмп коментира: "Това исках да направя от дълго време насам. Това е велико нещо."

Но ако агенцията даде извънредно одобрение на ваксината на AstraZeneca въз основа на оксфордското изпитване, това може да доведе до оставки. Питър Маркс, директор на Центъра за биологични оценки и изследвания към Агенцията за контрол на храните и лекарствата, заявява пред Reuters, че ще напусне поста, ако агенцията одобри ваксина, преди проучванията категорично да покажат, че е както ефективна, така и безопасна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 1

    Няма ли да пуснат и ижекциите с дезинфектант вече? Не помогнаха ли? Тръмп каза, че стават. На Тръмп всичките му идеи са велики по принцип.

    Нередност?
Нов коментар