🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Япония опитва да намали зависимостта си от Китай в ерата на COVID-19

Това носи позитиви за страните от Югоизточна Азия

Япония усилено работи по намаляване на зависимостта си от Китай в ерата на коронавируса. В резултат правителството планира да плати около 114 млн. долара на 30 компании, за да увеличат производството си в Югоизточна Азия.

Това е само първият етап от програма за милиарди долари за диверсифициране на веригите за доставки, пише Bloomberg. Целта й е да се насърчат фирмите да се преместят от Китай в по-евтини съседни държави като Виетнам и Тайланд.

Увеличаване на инвестициите

Пандемията и последвалите карантинни мерки накараха бизнесите по света да преосмислят своите мрежи за доставки и да намалят зависимостта си от Китай като производствен хъб. Япония вече е ключов играч в Югоизточна Азия - нейните инвестиции във Виетнам, Филипините, Малайзия, Индонезия и Тайланд нараснаха двойно в сравнение с темпа в Китай през изминалото десетилетие.

Развитието на инфраструктурата е голям дял от тези инвестиции, като японски компании се състезават с китайски конкуренти за строежа на жп линии и болници в страни като Индонезия, Филипините и Виетнам. Търговската война между Вашингтон и Пекин, както и притесненията от растящата доминация на Китай в Югоизточна Азия също стимулират по-силните икономически връзки между Япония и региона.

Японското правителство е инвестирало нетно 139 млрд. долара във Виетнам, Тайланд, Индонезия, Малайзия и Филипините през изминалото десетилетие. Дори преди коронавируса и американско-китайската търговска война тенденцията е била на изтегляне на производството от Китай, а сега това само се засилва на базата на подсигуряването на националната икономическа сигурност.

Печелившите Виетнам и Индонезия

Виетнам се очертава като безспорния фаворит за много производителите през последните години предвид близостта му до Китай, относително ниските разходи за работна ръка и отвореността му спрямо чуждите инвестиции. От 30-те компании, осигурили си японски правителствени субсидии, половината са заявили, че ще използват средствата именно във Виетнам.

Индонезия е друга страна, която е облагодетелствана от притока на японски инвестиции, включително при първата подземна жп мрежа в Джакарта. Токио е най-големият азиатски инвеститор в Индонезия през първото тримесечие на годината. През юни властите съобщиха, че седем чужди компании ще преместят фабриките си от Китай в страната и общата инвестиция ще е за 850 млн. долара. Три от тях са японски, сред които и Panasonic.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • + 2

    Това си е чисто признание за зависимост.

    Нередност?
Нов коментар