Възникващите пазари на Виетнам

Защо глобалисти и инвеститори обичат страната, която печели от търговската война между Китай и САЩ

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на февруари, когато разпространението на коронавируса в Китай се превърна в реална заплаха, Виетнам затвори границите си. Камионите вече не можеха да пренасят компоненти и суровини от Китай до местните фабрики. Това се оказа проблем за Samsung, който произвежда повечето си телефони във Виетнам. Компанията тъкмо бе представила два нови смартфона в САЩ и не искаше да забавя производството. Така тя започна да изнася жизненоважни производства от Китай.

Историята има два аспекта. Виетнам бързо овладява разпространението на COVID-19 с доста строги мерки, които може да приложи само държава с еднопартийна система. Икономиката ѝ пострада, пострада, но бързо се възстанови. Страната е една от малкото, където се очаква БВП да нарасне тази година. Историята подчертава и статута на Виетнам като предпочитано място за чужди инвестиции. Тя е утвърдено място за текстилната индустрия. Но съвсем наскоро се превърна и във важна свръзка в технологичните вериги за доставки.

Виетнам не е просто важна за много международни фирми. Страната е предпочитана от инвеститорите във "възникващите пазари" (frontier) - на ръба на борсовата вселена. Такива инвеститори нямат много успешни истории. Въпреки това Виетнам изглежда като един от по-надеждните пазари в този клас. Всъщност това се оказва нещо като хеджиращ залог срещу глобализацията. Виетнам печели както от растежа на световната търговия през последните десетилетия, така и от геополитическите разногласия вследствие на този растеж.

Не толкова отдавна в миналото Виетнам бе една от най-бедните страни в света. През 1986 г. предприе реформи, наречени doi moi ("обновяване"), които въведоха някои пазарни механизми и разрешиха частната собственост.

Икономиката се отвори за външна търговия и капитали. Ниските разходи за заплати бяха предимство, но не отличаваха страната от останалите си конкуренти. Така Виетнам също предложи щедри данъчни облекчения на чуждестранни компании, които приеха да преместят бизнеса.

Да печелиш от търговските войни

Централната банка поддържа донга (местната валута) сравнително стабилен спрямо долара. Наложени са по-строги ограничения за банковия кредит. Инфлацията е стабилно ниска. Виетнам се отвори допълнително за глобална търговия. Страната се присъедини към Световната търговска организация през 2007 г. Оттогава подписа търговски сделки с Япония и Южна Корея, два от най-големите инвеститори във Виетнам, а миналия месец ратифицира и сделка с ЕС. И преките чуждестранни инвестиции продължават да се увеличават. През тази година са отчетени големи инвестиции от Китай, Хонконг и Сингапур. Виетнам е подходящото място за производството, което в Китай стана твърде скъпо. Това е и убежище за компаниите, които искат да ограничат своето заплитане в китайско-американската търговско-технологична война.

Тук има ирония. Икономическата стратегия на Виетнам наподобява тази на Китай от близкото минало: много преки чуждестранни инвестиции; ръст на износа; стабилно покачване на добавената стойност. Южноазиатската страна също е предразположена към някои пороци на Китай, включително корупция, порочни сделки с недвижими имоти и лоши кредити. И все пак Виетнам притежава характеристиките, които навремето направиха инвестирането в развиващите се пазари толкова примамливо и глобализацията се превърна в основно верую: бързо развиваща се икономика, бърза урбанизация, подобряване на инфраструктурата и разширяване на средната класа. Големият набор от борсово търгувани компании - от банки и логистични фирми до търговци на дребно и стоманодобивни производители - позволява на инвеститорите също да спечелят от тези тенденции.

Предимства, но и ограничения

Всичко това звучи прекрасно. Но има уловка. Виетнам налага ограничения за чуждестранна собственост в местни компании. Това до голяма степен е причината, поради която MSCI, класифицира държавата като "възникващ" пазар, а не "развиващ се" (emerging). Чуждестранен инвеститор, който иска да инвестира в акция, трябва да я закупи от друг чужденец. Тези извънборсoви сделки могат да отнемат седмици, за да бъдат уредени и одобрени, споделя Андрю Бруденел, мениджър на фонда Ashmore. За покупката им се плаща и висока премия. Наскоро извънборсови сделки с акциите на компанията за продажби на дребно Mobile World, направени между чужденци, се сключиха на цена с 51% по-висока от тази на борсата според Viet Capital Securities.

Търговско ориентираният характер на Виетнам означава, че страната ще спечели от деглобализацията. Колкото и добре да се справи с пандемията обаче, ще има проблеми с разпространението на COVID-19 в САЩ, които са най-големият ѝ експортен пазар. Правителството възобнови инфраструктурните си планове и облекчи правилата за ползване на земя. Миналия месец страната одобри нов пакет от мерки за туристическия сектор на стойност от 9.3 мрлд. долара. Естествено, че чуждестранните инвеститори ще могат да спечелят и от това.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар