Натискът върху Лукашенко да слезе от власт расте, той иска промени в конституцията

Опозиционният лидер Светлана Тихановская заяви, че е готова да води Беларус през преходен период

Опозиционният лидер Светлана Тихановская заяви, че е готова да ръководи Беларус през преходен период на фона на протестния уикенд, повдигнал въпроси за политическото бъдеще на президента Александър Лукашенко, управляващ вече 26 години. Стотици хиляди негови опоненти излязоха по улиците на страната с искане той да слезе от поста след проведени избори, за които има съмнения за фалшифициране на резултатите. Същевременно Русия обяви готовност да осигури подкрепа за режима на Лукашенко.

Най-големият опозиционен митинг беше в столицата Минск, като според някои оценки в него са взели участие 200 000 души. Но дори след нарастването на вътрешния натиск върху президента той получи поддръжка от Москва, пише Financial Times. Кремъл заяви, че държавният глава Владимир Путин е говорил с беларуския си колега и е предложил "помощ при необходимост" чрез договора за колективна сигурност на бившите съветски републики. Москва е подчертала, че ще спази задълженията си според документа да защити Беларус в случай на чужда инвазия, но не е ясно дали ще помогне на Лукашенко да овладее протестите.

Лукашенко обвинява "чуждестранни кукловоди"

Поддръжката на Кремъл идва на фона на яростна реч на Лукашенко пред няколко хиляди негови поддръжници в Минск. Той нарече своите противници "плъхове", контролирани от чуждестранни кукловоди, и обвини НАТО, че струпва сили на западната граница на страната. От алианса отговориха, че наблюдават отблизо ситуацията, но отрекоха, че увеличават присъствието си в района.

По-късно днес Reuters цитираха официалната новинарска агенция Belta, според която президентът е заявил, че е готов да подели властта и да промени конституцията, но че няма да го направи под натиска на протестиращите.

Той е бил при работниците в Минския завод за колесни трактори, където е заявил, че няма да напусне президентския пост под натиск, но е готов да прехвърли правомощията си едва след приемането на нова конституция. "Нуждаем се от нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото те се различават малко от този. Работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституция и я внесете на референдум." Той заявява, че в такъв случай ще предаде правомощията си, но не под натиск на улицата, съобщава руската агенция ТАСС.

В понеделник Тихановская, която избяга в Литва миналата седмица след натиск от страната на службите за сигурност, коментира, че е "готова да поеме отговорност и да действа като национален лидер", след като западните страни заявиха, че няма да признаят резултатите от беларуските президентски избори. Опозиционният лидер увери, че ще проведе "истински, честни и прозрачни избори, които безусловно ще бъдат приети от международната общност". Тя призова държавният апарат за сигурност да оттегли подкрепата си от Лукашенко и да й помогне в подготвянето на преходен период.

Как се стигна дотук

Беларус изживя размирна седмица, след като Лукашенко обяви безапелационна победа на изборите миналата неделя и смаза демонстрантите, определили вота като фалшифициран. В последвалите репресии загинаха поне двама души, стотици бяха ранени, а близо 7000 - задържани. Това първоначално сплаши недоволството, но след появата на информация как задържаните са били бити и изтезавани протестите отново набраха сили, превръщайки се в най-сериозното предизвикателство срещу Лукашенко от идването му на власт през 1994 г.

Опозицията отправи няколко искания към режима - оттегляне на президента, незабавно освобождаване на политическите затворници, включително задържаните през последните няколко дни, и търсене на отговорност от виновните за насилието по улиците на страната.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Ситуацията е идентична с тази, в която се намира РазБойкошенко.

    Нередност?
Нов коментар