🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лукашенко организира контрапротести в своя подкрепа

Посланикът на Беларус в Словакия обяви, че подкрепя опозицията, САЩ обсъждат ситуацията с Европейския съюз, който готви санкции

След седмица на протест в Беларус в неделя все пак ще се проведат проправителствени демонстрации в Минск, които потенциално могат да доведат до сблъсъци между протестиращите. Опозиционни медии твърдят, че Александър Лукашенко планира да докара хора от цялата страна с автобуси, но Reuters не успя да потвърди информацията самостоятелно. Според ВВС някои държавни служители са принудени да участват в митингите в подкрепа на президента. По време на проправителствената манифестация новият-стар държавен глава на Беларус обяви, че няма никакво намерение да подава оставка и да провежда нови президентски избори, каквито са исканията на протестиращите.

Лукашенко спечели шести пореден мандат на изборите на 9 август, като опозицията успя да вземе едва 10% от гласовете според преброяването. Това предизвика остра реакция в обществото, като хората настояват резултатите от изборите да бъдат обявени за невалидни и да бъде насрочен нов вот за президент. Самият Лукашенко обаче обявява, че протестите са дирижирани от чужбина.

Кореспондент на ВВС в Минск предава, че охраната на демонстрациите отпраща журналисти, а отговорници по сигурността обясняват, че не всички, които са планирали да дойдат, са пристигнали.

След като вече дни наред Беларус е залята от протести след проведените избори в страната миналата седмица, събитията започват да получават отзвук и в чужбина. Беларуският президент Лукашенко проведе разговор с руския президент Владимир Путин, а на фона на това САЩ и Европейският съюз (ЕС) реагират доста бавно и нерешително на политическата криза.

Едно от последните развития в страната е от събота вечер, когато Беларус започва прехвърля войски към границите си с Полша и с Литва, където се провеждат планови учения на НАТО, предава БНР. Беларуският президент от своя страна се закани, че хилядите работници от държавни предприятия, взели участие в протестите срещу него тази седмица, ще бъдат уволнени.

Разговорът с Путин

В събота президентът на Беларус Александър Лукашенко е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. "И с него се договорихме - при първо наше искане ще бъде оказана всестранна помощ", каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА. В изявлението на Кремъл не се споменава такова съдействие, но се казва, че и двете страни са изразили увереност, че всички проблеми в Беларус ще се решат скоро.

Отношенията между Русия и Беларус бяха под напрежение непосредствено преди изборите. Причината е, че Русия намали субсидиите към правителството на Лукашенко, тъй като вижда Беларус като стратегически буфер срещу НАТО и ЕС, пише Reuters.

По принцип двете страни съседки имат планове за тясна интеграция помежду си. Те подписаха споразумение в тази посока още през 1999 г., чиято крайна цел е създаването на обединена държава. Проектът обаче така и не бе завършен и наскоро Лукашенко се опита да парира опитите на Москва да призоват към по-близки икономически и политически връзки.

В неделя обаче двамата президенти проведоха втори разговор, в който тонът е станал по-твърд. Кремъл съобщи, че Путин е казал на Лукашенко, че Русия е готова да предложи военна подкрепа, ако е нужно, и че върху страната се оказва външен натиск.

Гласове от другите държави

Посланикът на Беларус в Словакия бе първият беларуски дипломат, който се обяви в подкрепа на опозиционните демонстрации. "Заставам в солидарност с тези, които излязоха по улиците на беларуските градове с мирни демонстрации, така че да бъде чут гласът им. Беларусите постигнаха това право чрез страдание", казва във видеообръщение Игор Лесченя.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пък беше на посещение в Полша и обяви, че Вашингтон дискутира ситуацията в Беларус с ЕС.

В петък пък БНР съобщи, че според източник от европейската служба за външна дейност министрите на външните работи на ЕС са се договорили за старт на процедура по налагане на санкции на Беларус заради насилието и фалшификациите, свързани с проведените избори за президент в страната.

Лидерите на Естония, Латвия и Литва пък призоваха беларуските власти да организират нови свободни и справедливи избори. В отговор на това Лукашенко заявил, че няма нужда от чужди правителства или медиатори, съобщава Reuters. "Бившият президент на Беларус сега иска помощ от Путин. Срещу кого? Срещу собствените му хора, носещи цветя по улиците?", написа в Twitter външният министър на Литва Линас Линкевичиус.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 1
    • + 5

    Лукашенка да не е бил на team building семинар в ГЕРБ?

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-P
    Peni Nikol
    • + 1

    Много изстрадали изглеждат протестърките му.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Много лицемерен тоя ЕС, бе!
    Не забелявза цял месец протести в БГ и на българи в Европа и Америка срещу диктатора Баце, а реагира на мига със санкции заради протестите срещу диктатора Батька.
    За Брюксел едни диктатори са по-евро от други, явно.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Борисов вече не се учи, а преподава.

    Да живее бъдещата диктатура НРБанкя.

    Нередност?
  • 6
    w avatar :-?
    w
    • - 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Вие бихте ли сравнил беларуските протести като численост и начин по потушаване от страна на полицията с нашите?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#6] от "w":

    Протести не се сравняват, както не се сравняват любов, омраза и др. човешки емоции. Да излезеш на улицата изисква да преодолееш страха от репресии, притеснението от околните непознати, да надмогнеш ред условности. Т.е. да ти е дошло до гуша от тия идиоти, които ни гнявят нас 11 г, а белорусите - 26 г.

    Та накратко - щом има протести, означава, че властта е преминала някаква граница в обществения договор с гражданите си. Както беше в Египет, Тунис, Алжир, както беше в Украйна, Грузия, Казахстан, както бе довчера в САЩ.

    Протестите са клапан и сериозен лакмус за състоянието на обществото. У нас то видимо е нездраво.
    Фактът, че пълни дебили за три дни написаха "конституция" е достатъчно скандален що за същества сме търпели да ни управляват.

    Нередност?
Нов коментар