Лукашенко допусна избори в Беларус при приемане на нова конституция

Президентът настоява законът да се гласува на референдум

Стотици хиляди граждани на Беларус протестират срещу президента Лукашенко, който управлява страната вече 26 години
Стотици хиляди граждани на Беларус протестират срещу президента Лукашенко, който управлява страната вече 26 години
Стотици хиляди граждани на Беларус протестират срещу президента Лукашенко, който управлява страната вече 26 години    ©  Reuters
Стотици хиляди граждани на Беларус протестират срещу президента Лукашенко, който управлява страната вече 26 години    ©  Reuters

В Беларус могат да се проведат нови избори за президент, ако на референдум бъде приета нова конституция. Това обяви президентът на страната Александър Лукашенко по телевизия "Беларус-24", цитиран от руската агенция ТАСС.

"Трябва да приемем нова конституция. Това трябва да бъде одобрено чрез референдум, защото така постъпвахме в миналото. И ако желаете, парламентарните, президентските и местните избори може да се проведат в съответствие с новата конституция."

Позицията на Лукашенко, който управлява страната 26 години, се промени рязко след масовите протести, започнали след президентските избори на 9 август, за които се смята, че са били фалшифицирани. Той първо беше против провеждането на нови избори, след това заговори за нова конституция, а сега е склонен и на нови избори при определени условия.

В края на миналата седмица опозиционният лидер Светлана Тихановская, която избяга в Литва след натиск от страната на службите за сигурност, заяви, че е готова да ръководи Беларус през преходен период. Тя призова държавния апарат за сигурност да оттегли подкрепата си от Лукашенко и да й помогне в подготвянето на преходен период.

За да се избегне продължителен граждански конфликт в Беларус, трябва до половин година да се подготви конституционна реформа, прехвърляща на други органи част от президентските пълномощия. Лукашенко трябва да заяви, че това е последният му мандат, да насрочи нови парламентарни избори след конституционния референдум, да засили ролята на партиите и обществените движения в страната, коментира пред "Комерсант" беларуският политолог Алексей Дзермант.

Масови протести след изборите

Беларус изживя размирна седмица, след като Лукашенко обяви безапелационна победа на изборите на 9 август. Според Централната избирателна комисия той е получил 80.1% от гласовете, а основният му съперник Светлана Тихановская - 10.12%. След това Лукашенко смаза демонстрантите, определили вота като фалшифициран. В последвалите репресии загинаха поне двама души, стотици бяха ранени, а близо 7000 - задържани.

Опозицията отправи няколко искания към режима - оттегляне на президента, незабавно освобождаване на политическите затворници, включително задържаните през последните няколко дни, и търсене на отговорност от виновните за насилието по улиците на страната.

ЕС призова за "задълбочено и прозрачно разследване" на сигналите за злоупотреби и малтретиране на хиляди протестиращи, задържани в Беларус. В понеделник чешкият външен министър Томаш Петричек заяви, че се опасява от руска инвазия в страната. Той посочи, че ЕС трябва да изпрати ясен сигнал, че военната интервенция в бившата съветска република е неприемлива. Лидерите на съюза трябва да проведат онлайн среща в сряда, на която ще обсъдят допълнителни санкции срещу Беларус.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    BBB avatar :-|
    D.r D

    Простоватите диктатори си приличат поразително!
    И Батька, и Баце в един глас обещаха да се разкарат след като им гласуват "конскитуцията". Щото знаят, че никой няма да им я гласува. Демек - имат намерение да властват необезпокоявани до края на света.

    Нередност?
Нов коментар