🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Навални замина за лечение в Германия

Болницата в Омск първоначално твърдеше, че неговото състояние не позволява транспортиране, но по-късно позволи местенето му

Руският опозиционен лидер Алексей Навални отлетя рано сутринта от Омск за лечение в Германия. "Самолетът на Алексей излетя за Берлин. Огромни благодарности на всички за подкрепата. Борбата за живота и здравето му едва започва", коментира неговият прессекретар, цитиран от британската ВВС.

Навални изпадна в кома, след като е консумирал чай, който според поддръжниците му е бил отровен. Болницата в Омск твърдеше вчера, че неговото състояние не позволява транспортиране, но по-късно позволи местенето му. Медицински оборудван самолет, заплатен от германската неправителствена организация Cinema for Peace, бе изпратен да транспортира Навални до берлинската болница "Шарите".

Има ли умишлено бавене

От болницата в Омск, където се намираше Навални, казаха в петък, че не препоръчват преместването на пациента, "но неговата съпруга настоява той да бъде прехвърлен в германска клиника". Екипът на опозиционера заяви, че няма доверие на лекарите в Омск, и изрази съжаление, че е отнело толкова време да бъде одобрено транспортирането, след като самолетът с необходимите документи е бил готов от вчера сутринта. Опасенията са, че руските власти преднамерено бавят процедурата, за да изчезнат следите от отровата в организма.

По-рано докторите посочиха, че не е била открита отрова в тялото на Навални и изказаха предположение, че състоянието му се дължи на "метаболитно разстройство в резултат на ниска кръвна захар". Но също така се появи и информация, че са били открити следи от индустриален химикал по кожата и косата му.

"Чисто медицинско решение"

Леонид Волков - помощник на опозиционера, коментира, че първоначално лекарите са помагали за подготвянето на транспортирането на Навални, но внезапно позицията им се променила и отказали да сътрудничат, като спрели да дават повече информация на близките му. Те заявили, че състоянието на пациента вече не е стабилно и не позволява местене.

Съпругата на Навални - Юлия, е писала до президента Владимир Путин с молба да бъде позволено на опозиционера да бъде прехвърлен в Берлин. Говорител на Кремъл в четвъртък, заяви, че властите ще помогнат за преместването, ако се наложи, и пожела "бързо оздравяване". В петък той подчерта, че става въпрос за чисто медицинско решение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobyys avatar :-|
    Димитър Мачев
    • - 3

    Върху сакото му е открит прах от счупена керемида, човекът който успешно се бори, ама истински с корупцията бил опозиционер, а това, че един билков чай е провокирал Диабетна Кома, пълна тишина, много, много грозно с всичките тези внушения. Новичок не ви ли е достатъчен, отровените си живеят щастливо в Нова Зеландия...

    Нередност?
  • 2
    fkm26555709 avatar :-P
    fkm26555709
    • + 1

    До коментар [#1] от "Димитър Мачев":

    така ли казаха от пасольстпото?

    Нередност?
Нов коментар