Германия иска отговори от Москва след "безспорните доказателства" за отравянето на Навални с "Новичок"

ЕС и НАТО призоваха за разследване и изправяне на извършителите на съд

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има "безспорни доказателства", че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен, за да бъде накаран да замлъкне. По думите й са повдигнати "много сериозни въпроси", на които само Москва може и трябва да отговори. В сряда германското правителство обяви, че Навални е бил отровен с невропаралитичен агент от групата "Новичок".

"Това е жалък и малодушен акт и извършителите трябва да бъдат изправени на съд", коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел посочи, че отравянето е "опит за убийство" и "случаят не трябва да остава неразрешен".

"Напълно осъдителна" атака

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска от Русия провеждането на "пълно и прозрачно разследване", а британският премиер Борис Джонсън нарече използването на химическо вещество "скандално". "Видяхме от първа ръка последиците от "Новичок" в Обединеното кралство. Руското правителство трябва да обясни какво се е случило с Навални. Ще работим с международните си партньори, за да гарантираме, че справедливостта ще възтържествува", казва Джонсън, цитиран от Politico. Британският премиер визира отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания преди две години. Но все още не е ясно дали Организацията за забрана на химическите оръжия ще има капацитета да проведе разследване.

Белият дом нарече атаката "напълно осъдителна". Американският Национален съвет за сигурност отбеляза, че Русия е използвала "Новичок" в миналото, и заяви, че САЩ "ще работят със съюзниците си и с международната общност, за да се потърси отговорност от виновните в Русия и да се ограничи финансирането за техните зловредни действия".

Руската реакция

Навални се почувства зле по време на полет за Москва на 20 август и беше прехвърлен в Берлин два дни по-късно. Лекарите, които първоначално го лекуваха в Омск, където самолетът кацна извънредно, твърдяха, че няма доказателства за отравяне и отначало не бяха склонни да позволят транспортиране в чужбина. Информацията, че "Новичок" е бил използван срещу опозиционера, ще накара мнозина да заключат, че нападението е замислено като послание към критиците на Кремъл, пише Guardian.

Реакцията на Москва в сряда беше смесица от отричане и недоумение. Руското правителство заяви, че все още не е информирано официално за откритията на берлинските лекари, а някои правителствени представители коментираха, че Русия е готова да работи с германските разследващи, но не е ясно дали резултатите от тестовете са верни. В четвъртък Кремъл напълно отхвърли обвиненията, че носи отговорност за отравянето на Навални, и обяви, че няма основание да бъдат налагани санкции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    Германия явно няма контрол върху войската си. НАТО явно е над всичко.. каквото каже господаря това е.

    Нередност?
Нов коментар