Официално: Навални е отровен, Меркел иска разследване

Германският канцлер настоява виновните да бъдат "открити и изправени пред съд"

Навални бе транспортиран за лечение в Берлин в събота
Навални бе транспортиран за лечение в Берлин в събота
Навални бе транспортиран за лечение в Берлин в събота    ©  Reuters
Навални бе транспортиран за лечение в Берлин в събота    ©  Reuters

Руският опозиционер и критик на Путин Алексей Навални вероятно е отровен, заяви берлинската болница "Шарите" в понеделник. Точното вещество все още не е известно, но се смята, че е инхибитор на холенестеразата - група, която поразява централната нервна система. "Навални все още е в кома, но няма непосредствена заплаха за живота му", посочват от болницата, в която опозиционерът беше транспортиран за лечение, след като руските лекари заявиха, че не е отровен. В момента като противоотрова той получава атропин.

Германският канцлер Ангела Меркел призова за разследване, което трябва да бъде проведено "по един напълно прозрачен начин" и виновните трябва да бъдат "открити и изправени пред съда": "С оглед на ролята на Навални в руската политическа опозиция местните власти трябва да изяснят случилото се до последната подробност. Надяваме се той напълно да се възстанови и изпращаме нашите благопожелания на семейството му, което е изправено пред трудно изпитание."

Руските лекари продължават да твърдят, че няма отравяне

"Отравянето на Навални вече не е хипотеза, а факт", заяви прессекретарят на Навални, цитиран от Politico. Опозиционерът е в кома от четвъртък, когато колабира по време на полет за Москва. Самолетът кацна извънредно в Омск и той бе откаран в болница, където лекарите заявиха, че изследванията не показват отравяне. Близките на Навални обаче ги обвиниха в опит за прикриване на фактите. Според прессекретаря още докторите в линейката казали, че опозиционерът е отровен, но през следващите дни главният лекар в болницата в Омск "опита да заблуди всички".

Навални е в Берлин за лечение от събота, макар че първоначално болницата в Омск твърдеше, че състоянието му не позволява местене, но по-късно разреши транспортирането му. Сега в изявление, цитирано от ВВС, руските доктори казват, че проведените тестове не са показали следи от инхибитор на холенестеразата в тялото пациента. Миналата седмица те твърдяха, че състоянието му е в резултат на метаболитно разстройство заради ниска кръвна захар.

Външни реакции

Екипът на Навални смята, че отровата е била поставена в чаша чай, която той изпил на летището в Томск. Съпругата му Юлия коментира, че руските власти нарочно са бавели транспортирането в Берлин, за да може следите от химическото вещество в организма да изчезнат.

В събота Великобритания призова за "цялостно и прозрачно" разследване. През уикенда кандидатът за президент на американските демократи Джо Байдън обеща, че ако бъде избран през ноември, ще се "изправи срещу автократи като Путин".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    amd33615033 avatar :-P
    amd33615033
    • - 2
    • + 3

    Джо Байдън може да се изправи само срещу леличката в старческия дом, където му е мястото.

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 2

    Официално номерът с отровените минава - значи опозиционери ще мрат и мрат отровени от собствените си кукловоди и спонсори. Така работи демокрацията - важно е какво пише в медиите.

    Никой не се запитва обаче, нито една медия от тия големите - Кой има интерес от тези отравяния? Както със Скрипал.. така и с другите? Отравяния обикновено с такава отрова, че е "супер ясно" кой го е направил..

    Независими разследвания .. все правени от няколко държави дето са толкова независими, че е всичко е съшито с бели конци.

    Държавен тероризъм в действие. Опс - демократичен.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#2] от "mickmick":

    Толкова е бездарно скучно!
    Обливат тъпия бюргер със сериал тип Лукреция Борджия - Вовата Путин в тайна доба в мазето на Спаската кула вари зелена бълбукаща каша и чете наопаки старославянски заклинания от черна книга...

    Как пък на тия тъпаци в Кремъл не им хрумна един да прегазят на прелез при повреден семафор, или да му падне откъртен бетонен корниз на главата, или жена му да му прережа гърлото в изстъпление на ревност, а все някакви средновековни отровителства?
    Оня опозиционер-коцкар Немцов на моста до Кремъл го застреляха братята на опозорената му чеченска любовница, ама колко шумя Западът за дългата ръка на КГБ/ГРУ/ФСБ/НКВД/МГБ!

    То не беше изприщеният Юшченко (дето 15 г. западните доктори още не му е написана диагнозата), то не бяха загадъчно изчезналите Скрипал, сега безопасната игла Навални.

    Скучният съспенс продължава.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Пак ще обвинят сигурно някакви кавказци, отровили го в опит за разпределение на паркоместа.

    Нередност?
Нов коментар