🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Управляващата партия обяви победа на местните избори в Русия

Поддръжниците на Навални постигат пробив в Сибир

Управляващата партия "Единна Русия" обяви победа на местните избори в неделя, които бяха възприемани като тест за популярността й в страната. Но също така поддръжници на критика на Москва Алексей Навални постигнаха пробив в Сибир.

Вотът бе наблюдаван от международни анализатори за признаци на протестно гласуване срещу партията, поддържаща президента Владимир Путин, и се случва само седмици след отравянето на Навални с "Новичок". Навални въведе стратегия за тактическо гласуване, която да подкопае позициите на "Единна Русия", и подкрепи десетки кандидати за градските съвети в Сибир.

Стратегията на Навални

Местните избори са смятани за показателни как ще протече гласуването за национален парламент догодина. Висш представител на "Единна Русия" коментира, че всички кандидати за губернатори на партията водят пред опонентите си и формацията е напът да спечели мнозинства във всички регионални законодателни органи. Предварителните резултати показват, че прокремълските кандидати печелят убедително губернаторски места в Коми, Татарстан, Камчатка и над десетина други региона.

Поддръжниците на Навални постигат успехи в Новосибирск и Томск. AFP цитира Ксения Фадеева - ръководител на офиса на Навални в Томск, която казва, че тя и друг съюзник на опозиционера са спечелили места в градския съвет. Представителят на Навални в Новосибирск Сергей Бойко също казва, че е спечелил място в съвета на града. Докато отровеният опозиционер се намира в болница в Берлин, съюзниците му са продължили с прилагането на практика на неговата стратегия за тактическо гласуване, като са обявили над хиляда политици, които според тях имат потенциала да победят управляващите, и са призовали руснаците да гласуват за тях.

Опасения за нередности

Независимата организация "Голос" посочва, че преди изборите на опозиционни кандидати е било забранено да участват. Също така не е било позволено на наблюдаващи от организацията да видят изборните документи или да подадат оплаквания, тъй като е имало информация, че реални бюлетини са били подменени.

Същевременно екипът на Навални смята, че тази кампания е причината той да бъде атакуван с "Новичок", и обвинява за отравянето Кремъл. Опозиционерът, който се почувства зле на 20 август в Русия, сега е лекуван в Германия.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf

    "Поддръжниците на Навални постигат пробив в Сибир"

    По стара руска традиция, хаха

    Нередност?
Нов коментар