Китайската ваксина срещу COVID-19 може да е готова за масова употреба през ноември

Четири ваксини в страната са в последен етап от клиничните изпитвания

Ваксината срещу коронавирус, разработвана в Китай, може да е готова за масова употреба през ноември. Това твърди У Гиджън от Центъра за контрол и профилактика на заболяванията към китайското министерство на здравеопазването, цитирана от Reuters. В момента в азиатската страна четири ваксини са в последен етап от клиничните изпитвания, като поне три са поставени на служители в ключови сфери по силата на програма за извънредна употреба.

Международни фармацевтични компании се надпреварват в разработването на ефективна и безопасна ваксина срещу COVID-19. Миналата седмица водещи западни производители официално се ангажираха да продължават да спазват научните стандарти и да не избързват с процеса под политически натиск.

Проучванията "вървят гладко"

В интервю за държавната китайска телевизия У Гиджън посочва, че клиничните изпитвания вървят гладко и ваксините може да бъдат готови за употреба от широката общественост през ноември или декември. Експертът, която казва, че не е имала странични ефекти, след като е тествала върху себе си експерименталната ваксина, не уточнява за коя от четирите ваксини става въпрос.

Sinopharm и Sinovac Biotech разработват три ваксини по силата на държавната програма за извънредна употреба. По четвърта ваксина работи CanSino Biologics - тя вече бе одобрена за употреба от китайските военни през юни. През юли от Sinopharm заявиха, че тяхната ваксина може да бъде готова за масова употреба до края на годината след завършването на последния етап от клиничните изпитвания.

Какво става сAstraZeneca

Същевременно AstraZeneca възобнови изпитванията на ваксината си в Южна Африка, след като преди повече от седмица тестовете бяха временно спрени заради заболяване на доброволец във Великобритания. В събота фармацевтичната компания получи "зелена светлина" за рестартиране на проучванията в Обединеното кралство, след което и в Бразилия.

Тестовете остават замразени в САЩ, докато тече разследване. Индия посочва, че ще възобнови изпитванията, когато получи разрешение от местната агенция за контрол на лекарствата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар