🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ваксината срещу COVID-19 се превърна в политика

Тръмп иска достъпна ваксина в САЩ преди президентските избори на 3 ноември, за да извлече политически дивиденти

Тръмп: "Противно на всички лъжи ваксината ще бъде много безопасна, много ефективна и ще бъде факт много скоро"
Тръмп: "Противно на всички лъжи ваксината ще бъде много безопасна, много ефективна и ще бъде факт много скоро"
Тръмп: "Противно на всички лъжи ваксината ще бъде много безопасна, много ефективна и ще бъде факт много скоро"    ©  Reuters
Тръмп: "Противно на всички лъжи ваксината ще бъде много безопасна, много ефективна и ще бъде факт много скоро"    ©  Reuters
Има притеснения, че Белият дом ще накара регулаторите да пренебрегнат недостатъчните данни и да дадат извънредно одобрение за употреба.

Девет компании, разработващи ваксини срещу COVID-19, сред които AstraZeneca, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline и Pfizer, обявиха през седмицата "исторически ангажимент" да продължават да спазват научните и етичните стандарти при търсенето на превенция срещу коронавируса. Те обещаха, че ще кандидатстват за регулаторно одобрение само когато ваксините им са преминали през трите етапа на клиничните изпитвания, защото "безопасността на ваксинираните е наш приоритет".

До този опит да се успокои обществото се стигна, след като американският държавен глава Доналд Тръмп заяви, че иска достъпна ваксина в САЩ преди президентските избори на 3 ноември. Този коментар доведе до притеснения, че политиката може да вземе връх над сигурността на гражданите в надпреварата за ваксината. Това политизиране на научния процес вече се наблюдава в Русия, където в началото на август регулаторите дадоха лиценз за вътрешна употреба на произведената в страната ваксина "Спутник V" след първоначални и малки по мащаб изпитвания върху хора. Китай пък започна ваксиниране на някои ключови работници със своя ваксина, която според Световната здравна организация все още преминава през клинични проучвания. В САЩ Тръмп е подложен на силна критика, че не е успял да овладее пандемията, и успешна ваксина преди изборите би му донесла само позитиви.

Спънка по пътя

Процесът не е без спънки. В сряда AstraZeneca обяви, че поради заболяване на участник в тестовете временно е спряла изпитванията в късен етап на своята ваксина срещу коронавирус, разработвана съвместно с Oxford University и смятана за силен претендент сред десетки потенциални глобални конкуренти. По информация на Financial Times именно това е ваксината, за която администрацията на Тръмп обмисля да даде извънредна оторизация за употреба.

Фармацевтичната компания описа паузата като "рутинна" в случай на "необяснено заболяване". "Крайното решение за рестартирането на проучването ще бъде взето от независим медицински регулатор, което може да отнеме само дни. Екипът на Oxford University смята, че този процес показва, че те са ангажирани със сигурността на техните доброволци и с най-високите стандарти при извършването на техните изследвания", твърди анализ на британската ВВС. Същевременно специалисти в Обединеното кралство посочват, че временното спиране показва, че изследователите преди всичко приоритизират безопасността на ваксината.

Топ експертът по инфекциозни заболявания в САЩ Антъни Фаучи коментира пред CBS, че обявената пауза е "злощастна", но представлява "предпазна мярка, като например вентил за изпускане на парата, което не е необичайно". Американският регулатор - Агенцията за контрол на храните и лекарствата, вече намекна, че ваксината срещу COVID-19 може да бъде одобрена преди завършването на третия етап от клиничните изпитвания. Миналата седмица стана ясно, че Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ е поискал от щатите да обмислят премахването на определени изисквания, за да бъдат готови да разпределят потенциалната ваксина до 1 ноември - два дена преди президентските избори. Губернаторите са призовани да ускорят отварянето на нови ваксинационни центрове. "Обичайното време за получаването на разрешително за новите центрове представлява съществена бариера пред успеха на спешната програма за обществено здраве", посочва Центърът за контрол и превенция на болестите в писмо до губернаторите, видяно от Financial Times. То е поредното доказателство, че администрацията на Тръмп подготвя оторизация на ваксина срещу коронавирус за извънредна употреба и започване на разпределянето й, преди гласоподавателите да отидат до урните на 3 ноември.

"Тръмп абсолютно използва ваксината за политически цели, за да може да твърди, че е направил това, което всички са казвали, че не може да бъде направено. Начинът, по който се отнесе към пандемията, е основната тема, която му вреди. Въпросът, който може да се появи по-късно, ако има ваксина, е дали неговите поддръжници биха си я сложили. Той има подкрепа от антиваксърите и много ще зависи от одобрението на научната общност", казва пред "Капитал" проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University.

Натиск върху здравните служби

На митинг в Северна Каролина, след като новината за AstraZeneca бе оповестена, Тръмп заяви, че все още е възможно ваксината "да е готова до седмици". Групата за стратегическо разузнаване Ergo посочи във вторник, че е относително сигурна, че в следващите два месеца ваксина ще получи оторизация за извънредна употреба. "Има 60-процентов шанс поне една ваксина да бъде одобрена като безопасна и ефективна между 22 октомври (когато има среща на Агенцията за контрол на храните и лекарствата) и президентските избори на 3 ноември", твърдят от Ergo. И допълват, че вероятно американското правителство ще разпредели поне 10 млн. дози сред групи с висок приоритет до 31 декември.

През последните дни Тръмп демонстрира позитивизъм по темата, като заявява пред журналистите, че "добрите новини могат да бъда обявени дори през октомври". Това доведе до напрежение между републиканци и демократи, които взаимно се обвиняват, че опитват да политизират ваксината. В понеделник президентът посочи, че "противно на всички лъжи ваксината ще бъде много безопасна, много ефективна и ще бъде факт много скоро". Неговият демократически конкурент за президентското място - Джо Байдън, го обвини, че оказва "невероятен натиск" върху обществените здравни служби, което може да подкопае доверието на хората. "Когато получим ваксина, която е добра и работи, защо смятаме, че гражданите ще се наредят на опашка за инжекция? Загуби се толкова много доверие в това, което се казва", коментира Байдън. Екипът му иска от Белия дом да оповести критериите, по които ще се оценява дали ваксината покрива стандартите за ефективност и безопасност, както и името на специалиста, който ще гарантира, че решенията са плод на наука, а не на политика.

Колкото и да е разделена предизборна Америка, изглежда, тя е обединена по една тема - 72% от републиканците и 82% от демократите се притесняват, че именно политиката надделява над науката в надпреварата за ваксината. Както New York Times обобщава: "Дори в по-малко политически натоварена среда би имало разгорещен дебат колко да се ускори процесът. Колкото по-дълго се тестват ваксините, толкова по-вероятно е да са успешни. Но пък желанието за връщане към нормалност е силно и надскача партийното разделение и границите".

Кой ще се ваксинира

До една трета от анкетираните американци ще откажат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, като в по-голяма степен това се дължи на неодобрение към тази определена ваксина, а не към ваксините като цяло. Това показва изследване на USA TODAY, според което две трети от запитаните няма да опитат да вземат ваксина веднага, след като тя стане достъпна, а един от четирима няма да си я вземе изобщо.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Това ми напомня на нацистката армия и маринките в Стар Уорс! Боцкаш една трудова маса с неизвестни смеси, за да повишиш ефективността.

    Тези богаташи и диктатори съвсем приеха хората за ДМА.

    Нередност?
Нов коментар