Световните трудови доходи намаляват с 10% заради коронавируса

Това се равнява на 5.5% от глобалния БВП за първите три тримесечия на 2019 г.

Световните трудови доходи отбелязват спад от 10.7%, или 3.5 трлн. долара през първите девет месеца на годината спрямо същия период през 2019 г. Това показва доклад на Международната организация на труда, цитиран от Reuters.

Данните не включват правителствената помощ за компенсиране на затворените бизнеси заради пандемията. Те се равняват на 5.5% от глобалния БВП за първите три тримесечия на миналата година.

Нужда от спешни компенсации

Според доклада спадът в заетостта е по-голям при жените, отколкото при мъжете. Също така работниците в развиващите се страни са засегнати повече, отколкото по време на минали кризи.

"Затварянето на работни места продължава да влияе негативно на трудовите пазари по света, което води до по-голяма загуба на работни часове спрямо предишните прогнози. Трябва да действаме спешно и мащабно, за да компенсираме икономическите и социалните щети от коронавируса, включително чрез продължаване на подкрепата за работните места, бизнесите и доходите", посочват от Международната организация на труда.

Загубени работни часове

Ревизираната прогноза на доклада за загубата на глобални работни часове през второто тримесечие е 17.3%, което се равнява на 495 млн. работни места на пълен работен ден, спрямо предишна прогноза за 14%, или 400 млн. работни места. През третото тримесечие се очаква загуба от 12.1%, равна на 345 млн. работни места.

Ревизираните очаквания за четвъртото тримесечие също са по-лоши от предишните прогнози. Смята се, че загубата на работни часове през последните три месеца на годината ще достигне 8.6%, което е 245 млн. работни места, в сравнение със същия период през 2019 г.