🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия удължи срока на програмата за подкрепа на работните места до края на 2021 г.

Франция готви нов пакет стимули за икономиката в размер на 100 млрд. евро

Управляващата коалиция в Германия успя да се договори да удължи срока на субсидиите за запазване на работните места.
Управляващата коалиция в Германия успя да се договори да удължи срока на субсидиите за запазване на работните места.
Управляващата коалиция в Германия успя да се договори да удължи срока на субсидиите за запазване на работните места.    ©  Reuters
Управляващата коалиция в Германия успя да се договори да удължи срока на субсидиите за запазване на работните места.    ©  Reuters

Германия и Франция разширяват подкрепата за икономиките си заради щетите от коронакризата. Целта на двете най-големи икономики в еврозоната е да се възстановят по-бързо от стопанския шок в резултат на карантината, наложена през пролетта, за да бъде овладяно разпространението на новия коронавирус.

По-голяма помощ за работниците

Правителствената коалиция на канцлера Ангела Меркел се договори късно във вторник да удължи срока на програмата за запазване на работни места до края на 2021 г. Досега компаниите можеха да се възползват от програмата за 12 месеца. Тя покрива по-голямата част от месечните заплати и дава възможност на компаниите да запазят служителите си в условия на шоковия срив на икономиката. Германия използва същата програма и по време на глобалната финансова криза. През юли обезщетения са получили близо 5.6 млн. работници, а през май - 7 млн., показват данните на Института за икономически изследвания Ifo.

Тази програма е един от основните инструменти, използвани от Германия срещу икономическия срив. Големи компании като Lufthansa, TUI, Volkswagen и BMW са сред многото, които се възползваха от нея. Преди пандемията германската безработица беше около 5%, след което нарасна до 6.4%.

Решението за удължаването на срока на програмата е част от по-голям пакет стимули за 10 млрд. евро, който цели страната да излезе по-бързо от кризата. През периода април-юни германската икономика се сви с най-големия си темп на тримесечна база от 1970 г. Досега Берлин е насочил няколкостотин милиарда евро в подкрепа на икономиката.

"Целта сега е да се стабилизира икономиката. Фактът, че действахме бързо и мащабно, доведе до това, че Германия изживява кризата много по-добре от други страни", заявява пред Reuters финансовият министър Олаф Шолц.

Други европейски икономики, сред които Франция и Великобритания, въведоха подобни програми за частична безработица, за да се борят срещу икономическите последици от пандемията.

Франция с допълнителни стимули

На 3 септември френското правителство ще представи план за икономическо възстановяване в размер на 100 млрд. евро на 3 септември, заяви премиерът Жан Кастекс. Целта е ясна - да се ускори възстановяването на икономиката, пострадала тежко от пандемията. Кастекс заяви пред радио Inter, че пакетът ще включва 2 млрд. евро за подкрепа на сектора изкуство и култура.

Премиерът каза още, че властите ще направят всичко възможно, за да избегнат ново блокиране заради епидемията. По-рано през седмицата стана ясно, че правителството се придържа към прогнозата за свиване на икономиката с 11% тази година заради несигурността в перспективите за световната икономика.

Все още няма коментари
Нов коментар