🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на бизнеса в еврозоната през септември е спрял

Услугите са се свили отново заради нарасналите случаи на заразени с коронавирус

През септември ръстът на икономическата активност в еврозоната е спрял заради свиването при услугите в резултат на нарасналите случаи на коронавирус, което накара правителствата в няколко страни да въведат отново ограничения. Подновеният спад при услугите не може да бъде компенсиран от най-големия ръст в производството от две години, показват данните от проучването за нагласите на мениджърите по поръчките (PMI), съобщава Reuters.

По време на разгара на пандемията страните в ЕС наложиха строги мерки за блокиране, за да ограничат разпространението на вируса, които доведоха до срив на икономическата активност. След спада на заразените повечето мерки бяха облекчени. Броят на случаите отново започна да нараства в ключови икономики и правителствата трябваше да въведат частични ограничения. Това доведе до понижение на общия PMI индекс, измерван от IHS Markit, до 50.1 пункта през септември при 51.9 през август. Това е малко над нивото от 50 пункта, което разделя растежа от свиването, и доста под средната прогноза в анкета на Reuters за умерено понижение до 51.7.

Не толкова добре

"Икономическото възстановяване на еврозоната спря през септември, тъй като нарастващите инфекции от COVID-19 доведоха до нов спад в дейността на сектора на услугите в целия регион", казва Крис Уилямсън, главен икономист на IHS Markit. "Вижда се икономика на две скорости, като предприятията съобщават, че растежът на производството се стимулира от нарастващото търсене, особено от експортните пазари и възобновяването на търговията на дребно в много страни, но по-големият сектор на услугите отново потъна."

PMI за доминиращата индустрия на услуги в еврозонта спада до 47.6 пункта този месец от 50.5, значително под границата на растежа и най-песимистичната прогноза в анкета на Reuters за 50.5. С намаляването на търсенето и част от дейността компаниите в сектора на услугите намаляват броя на персонала за седми пореден месец. Подиндексът на заетостта е намалял до 47.6.

Производителите са се справили много по-добре, като подиндексът се изкачва до малко над двегодишния връх от 53.7 пункта - от 51.7 през август и средна прогноза от 51.9. Предприятията обаче също намаляват броя на персонала въпреки нарастването на търсенето до най-високото си ниво от февруари 2018 г. Новият подиндекс на поръчките се повишава до 57.1 пункта от 55.4, което предполага, че възстановяването на производството ще продължи. Общият оптимизъм в производствения сектор нараства до най-високото ниво от феврурари точно преди да започнат да се усещат негативните ефекти на пандемията.

"Насърчаването идва от по-нататъшното подобряване на очакванията на компаниите за предстоящата година, но този оптимизъм често почива на спада на нивата на заразите с вируси, което далеч не е гарантирано", каза Крис Уилямсън.

Противоречиви данни в Германия и Франция

Двете водещи икономики на еврозоната - Германия и Франция, също отчитат понижение на PMI индекса при услугите и повишение на този в производството. И в двете страни услугите се забавят под ключовото ниво от 50 пункта. Същото е представянето и на Великобритания.