Бизнес климатът в Германия се подобрява за пети пореден месец

Това се случва въпреки нарастването на броя на заразените с коронавирус през септември

Бизнес климатът в Германия се подобрява за пети пореден месец през септември, което е допълнителен сигнал, че най-голямата европейска икономика се възстановява успешно от шока от коронавируса през първата половина на годината. Показателят, измерван от института Ifo, е нараснал до 93.4 пункта от ревизираните надолу 92.5 през август. Това е най-високият резултат от февруари, когато индексът достигна 95.9, съобщава Reuters.

"Германската икономика се стабилизира въпреки нарастването на броя на заразените", казва в изявление президентът на Ifo Клеменс Фуст. Според него компаниите за пореден път оценяват настоящата си бизнес ситуация по-оптимистично, отколкото през предходния месец.

Германската икономика се сви с 9.7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, инвестициите на компаниите и търговията се сринаха в разгара на пандемията от коронавирус. От март насам правителството на Ангела Меркел прие няколко пакета със стимулиращи мерки, финансирани с рекорден размер нови заеми, за да намали негатвния ефект. Мащабният отговор на Берлин на кризата, включително схеми за защита на работните места и временно намаляване на ДДС, изглежда, се отплаща, като бизнес климатът се подобри в резултат на оптимистичните очаквания за износа, показва проучването на института.

В сектора на услугите обаче настроенията на предприемачите се понижават за първи път от пет месеца. Икономистът на Ifo Клаус Уолрабе смята, че ситуацията в туризма и хотелиерството отново се е влошила поради нарастващия брой инфекции през последните седмици.

За третото тримесечие Ifo очаква германската икономика да нарасне с 6.6% спрямо предходното, като според Уолрабе растежът вероятно ще се забави до 2.8% през четвъртото тримесечие.

Главният икономист на банката KfW Фриц Кьолер-Гейб заяви, че данните на Ifo показват, че лесната част от възстановяването вече е приключила, тъй като инфекциите нарастват и в много други страни, които са важни търговски партньори за германските производители.

"Както здравната политика, така и усилията за икономическата политика сега трябва да се съсредоточат върху гарантирането, че икономическото подобрение ще продължи със задоволителни темпове дори след очаквания рекорден ръст на БВП през третото тримесечие," каза Кьолер-Гейб.