🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС налага санкции срещу Беларус и предупреждава Турция

САЩ също обявиха санкции срещу осем беларуски представители

Лидерите на ЕС обещаха, че ако турските "провокации" в Източното Средиземноморие не са спрели до декември, ще бъдат наложени наказателни мерки.
Лидерите на ЕС обещаха, че ако турските "провокации" в Източното Средиземноморие не са спрели до декември, ще бъдат наложени наказателни мерки.
Лидерите на ЕС обещаха, че ако турските "провокации" в Източното Средиземноморие не са спрели до декември, ще бъдат наложени наказателни мерки.    ©  Reuters
Лидерите на ЕС обещаха, че ако турските "провокации" в Източното Средиземноморие не са спрели до декември, ще бъдат наложени наказателни мерки.    ©  Reuters

След дълги разговори лидерите на страните от ЕС се договориха за санкции срещу 40 беларуски представители заради изборни манипулации на президентския вот през август и заради потушаването със сила на последвалите масови протести в страната. Сред засегнатите са вътрешният министър и ръководителят на изборната комисия, пише Reuters. Това беше последвано от решението на САЩ да бъдат наложени санкции срещу осем беларуски представители по същите причини.

В отговор на наказателните мерки на ЕС правителството на беларуския президент Александър Лукашенко заяви, че е изготвило списък с хора, на които е забранено да влизат в страната. Засегнатите не бяха назовани, нито бяха обявени техните държави. Също така бяха привикани беларуските посланици от Полша и Литва за консултации, а двете страни бяха призовани да намалят размера на дипломатическите си мисии в Минск.

Лукашенко и Путин разговарят

"Налагаме визови санкции срещу най-пристрастните представители на европейските институции, включително Европейския парламент и страните членки", посочва беларуското външно министерство. Кризата тласка страната обратно в орбитата на нейния традиционен съюзник Русия. Лукашенко и руският президент Владимир Путин са говорили по телефона в петък. Кремъл коментира, че е била изразена увереност, че "появилите се проблеми скоро ще бъдат разрешени".

Санкциите на ЕС до този момент бяха блокирани от Кипър заради несвързан спор с Турция. Но според анализатори забавянето им е подкопало авторитета на Брюксел на външнополитическата сцена. "Това, че сега можахме да постигнем споразумение за тези санкции, е важен сигнал, тъй като подсилва онези, които протестират за свобода на словото в Беларус", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Преразглеждане на турското поведение през декември

Другите новини, които дойдоха от срещата на ЕС, бяха относно Турция. В петък от турското външно министерство коментираха, че много аспекти на решенията спрямо Анкара по време на срещата са "откъснати от реалността" и е особено притеснително "продължаващото споменаване" от страна на ЕС на възможността за санкции срещу Турция.

На срещата Кипър оттегли опозицията си за санкции срещу Беларус, тъй като лидерите на ЕС го увериха, че съюзът ще накаже Анкара, ако тя продължава своите проучвания за петрол и газ в оспорваните райони на Средиземно море. Кипър настояваше за санкции срещу Турция, но се задоволи с обещанието турското поведение да бъде преразгледано през декември и ако "провокациите" не са спрели, да бъдат наложени наказателни мерки.

Последва незабавен отговор от турското външно министерство: "Не е конструктивно да продължава да се използва думата "санкции" и да се описват предприетите от нашата страна стъпки за защита на правата ни като незаконни." Анкара обяви, че така ще бъде още по-твърдо решена да пази териториалните си права в Източното Средиземноморие. И допълни, че кипърските гърци и кипърските турци трябва заедно да сформират механизъм, който да координира добиването на ресурси и да гарантира справедливото разпределение на приходите. "Докато това не се постигне, кипърските турци ще продължат със своите въглеводородни дейности", заявяват от турското външно министерство.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Реакцията на ЕС - по-скоро липсата на реакция - към Турция е много показателна за тоталната нефелност на съюза.

    1.Турция от почти година сондира в териториалните води на Кипър (член на ЕС) ! На воплите на Никозия и Атина не последва никаква реакция от Брюксел!
    2.Турция от половин година демонстративно пренебрегва ембаргото на ЕС за доставка на въоръжение, военно оборудване и войници за някоя от воюващите страни в Либия, но няма европейска сила,която да попречи на това! Гръцки и френски фрегати подвиха опашки, когато турските фрегати насочиха прицелите си към тях! Не последва никаква реакция от Брюксел!
    3. Турция договори с едно от правителствата в Либия да си поделят Средиземно! И на Турция "се падна" териториалното море на Кипър (член на ЕС) и половината от това на Гърция (член на ЕС). Не последва никаква реакция от Брюксел!
    4. Турция по познатата схема с износа на пушечно месо в Либия - джихадисти от Сирия - преди седмица разпали поредния въоръжен конфликт между Азербайджан и Армения. Не последва никаква реакция от Брюксел!

    Добре, че Лукашенко създаде прецедент, та фон Лайненият Брюксел му наложи светкавични санкции, а на Турция строго размаха пръст.

    Бог да те поживи, Батька!
    Без теб Ердоган можеше да превземе Брюксел, преди да разберем от новините, че е имало какъв съюз...

    П.П. С първосигналните си действия Брюксел натиска с всички сили Беларус в обятията на руската мечка...
    Плашеща безпомощност!
    А някой се надява, че тия (...) ще ни отърват от мутрата...

    Нередност?
  • 3
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":

    По принцип е така, НО:
    1. ЕС не е федерална държава и поради това, няма задължителна обща външна политика (с изключение на търговските споразумения и митата). И аз бих искал "повече Европа", но реалността засега е такава.
    2. Част от ВСЯКА външна политика е нейния "окончателен аргумент" - т.е. военната сила. ЕС няма обща армия, поради което дори спорните като ефект общи действоя във външната политика си остават в границите на добрия тон и НЕ могат да бъдат налагани.
    3. Интересите на различните субекти в ЕС (не само националните държави, но нерядко и техните "национални шампиони") правят консенсусните решения трудни. За добро или лошо.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#3] от "misho73":

    Много добре разбирате за какво говоря.
    Липсата на обща външна политика или на армия не бяха препятствие за светкавично налагане на комични санкции срещу 40 чиновници в Минск, които се изразяват в отказ да бъдат допускани в ЕС. И то заради неподкрепени с факти обвинения в изборни манипулации в държава извън ЕС.
    От друга страна Турция целенасочено и упорито нарушава границите и интересите на държави от ЕС. И Брюксел няма адекватна реакция. Дори за очи не забрани на 40 анкарски чиновници да ходят до ЕС...

    Страх да не разсърдят Ердоган тресе брюкселските зелки.

    Нередност?
  • 5
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • + 1

    До коментар [#4] от "D-r D":

    В случая Турция, по мое скромно мнение т.3 май е решаваща - много европейски компанни имат голяма инвестиционна експозиция в Турция, заради евтиния и обилен трудов пазар и асоциираното членство, даващ право същите тези компании да връщат към централите си евтина продукция (без мита), която като цяло се реазлизира на ЕС пазара. Отделно поддоставчици. А и самата Турция е нелош пазар (в т.ч. за България). Може би и масивната турска диаспора (най-вече в Германия) има своята тежест. Всичко това дава доста мекушава позиция на ЕС към Турция. Редно е да отбележим видимата разлика в позициите на Франция и Германия по казуса. Мисля че точно тази разлика описва положението най-точно. Немицте са алчен народ :-) О, да - щях да забравя и факта че в Турция има 2 или повече милиона сирийски и други бежанци, които какъвто и да е Ердоган, все пак си ги държи при него, като изключим "закачките" с Гърция. 2 милиона, точно в този момент, биха имали разрушителен ефект за европейското единство. От всичко казано, си мисля, че частния български интерес е по-близък с този на Германия, отколкото на Франция. Поне в тактически план. И накрая - Кипър има доста "трески за дялане", като например че се е превърнал във задна врата през която руски олигарси си разиграват коня в ЕС. Още един аргумент за по-студена реакция. Искам да кажа че по принцип ЕС не е кой знае какъв геополитически фактор сам по себе си (а по скоро чрез големите си членове) от една страна и има доста причини да е сдържан към Турция от друга.

    Нередност?
Нов коментар