Антитръстов доклад в САЩ допуска разбиването на IT гигантите

Докладът трябва да бъде публикуван до края на седмицата

Антитръстовият доклад в Камарата на представителите в САЩ за т. нар. Big Tech компании съдържа "тънко завоалиран призив за разбиване" на компаниите. Това заявява републиканският конгресмен Кен Бък в драфт на отговор, видян от Reuters. Очаква се тази седмица подкомисията към Камарата на представителите да публикува доклада си за Amazon, Apple, Facebook и собственика на Google - Alphabet.

Технологичните гиганти са широко критикувани - и заради размера си, и заради поведението си на пазара. В момента те са четири от шестте най-големи компании в света, като в групата влиза и петият голям играч Microsoft, който обаче вече изживя своята "политическа криза" в края на миналия век.

Проблемът за много политици е, че те имат монополно или близо до монополно положение в редица дигитални сфери: облачни услуги, електронна търговия, социални мрежи, операционни системи, търсене и др., като почти всичко се задвижва от личните данни на потребителите (с изключение на бизнеса на Apple), които в много случаи данните са техния най-важен актив. Допълнителни проблеми идват от факта, че те постоянно се разширяват към нови и нови сектори, а и целият политически процес преминава през платформите им, което прави темата особено чувствителна във Вашингтон.

Ще има ли подкрепа

Представител на Кен Бък е потвърдил пред агенцията автентичността на проекта за отговор, за който първо съобщи сп. Politico. В него Бък казва, че споделя загрижеността на демократите за мощта на големите технологични компании с тяхната склонност към "убийствени придобивания", за да се елиминират конкурентите и да дават преференции на собствените си услуги и да насочват потребителите към своите продукти.

Кен Бък обаче е против план, който да изисква от тях да очертаят ясна "единствена бизнес линия". Facebook притежава и Instagram, и WhatsApp, Google държи освен търсачката, така и бизнеси като YouTube и Android, а лидерът в електронната търговия Amazon управлява и огромно звено за облачни услуги.

"Това предложение е леко загатнат призив за разбиване на големите технологични компании. Не сме съгласни с подхода на мнозинството", пише Бък. Все още не е известно колко републиканци ще подкрепят доклада, чието изготвяне се ръководи от демократа Дейвид Сисълайн. Докладите и препоръките с двустранна подкрепа обикновено имат по-голямо въздействие. "Докладът предлага смразяващ поглед върху това как Apple, Amazon, Google и Facebook са използвали силата си, за да контролират как виждаме и разбираме света", казва още Бък.

Той е съгласен с част от препоръките на доклада, като например улесняването на Министерството на правосъдието и на Федералната търговска комисия да спират сливания чрез намаляване на изискванията за доказване на проблемите с тях, както и чрез позволяване на потребителите да поемат контрол върху своите данни чрез възможността за преносимост на информацията и оперативна съвместимост между платформите.

"Тези потенциални промени не трябва да бъдат драматични, за да са ефективни", пише Бък. Той обаче е недоволен, че докладът не е отговорил на обвиненията, че някои платформи са се опитали да заглушат консервативните гласове.