🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Лицево разпознаване на полицаи, които се прикриват; САЩ и ЕС ще строят орбитална станция около Луната; Робо-куче ще сканира радиацията в Чернобил

Лицево разпознаване на полицаи, които се прикриват

Вероятно сте чували как правоохранителните органи все по-често използват разнообразни технологични решения, за да идентифицират заподозрени и участници в масови безредици. В момента обаче ролите започват да се обръщат: различни активисти започват да разработват инструменти за лицево разпознаване, с които да установят самоличността на полицаи, които умишлено прикриват своите баджове, разказва New York Times.

Един от тези проекти е дело на Кристофър Хауъл, самоук програмист от Портланд, Орегон. Той започва да разработва подобно решение, тъй като полицаите в града получават разрешение да прикриват имената на униформите си, докато потушават демонстрации. Любопитен детайл в случая е, че щатските власти в Портланд забраняват използването на софтуер за лицево разпознаване от страна на службите за сигурност и частните фирми, но разрешават проекта на Хауъл, защото го приемат за индивидуално начинание и хоби.

Според NYT създаването на подобни инструменти от страна на аматьори в момента не е трудно, защото вече има много готови софтуерни решения, които са сравнително достъпни. Според активистите обаче голямото предизвикателство е да се съберат достатъчно снимки на местни полицейски служители, за да може алгоритъмът да бъде обучен. За щастие в случая на помощ идват социалните мрежи, уточняват те. "От известно време всички знаем, че големите момчета могат да използват подобни средства, за да потискат малките. В момента обаче се приближаваме до технологичния праг, отвъд който малките ще могат същото на големите", обобщава Андрю Максимов, софтуерен инженер, работещ по подобен проект, пред NYT.


САЩ и ЕС ще строят орбитална станция около Луната

Американската космическа агенция NASA и Европейската космическа агенция ESA официално сключиха този вторник договор за съвместното изграждане на т.нар. Lunar Gateway - орбиталната станция около Луната, която ще служи като изходна точка за кацането на следващите хора на земния спътник. Идеята е израждането на съоръжението да започне още през 2022 г., но вероятно ще започне да функционира след 2024 г., когато САЩ планират първото кацане хора на Луната след повече от половин век пауза.

NASA вече е сключила договор с няколко частни фирми, които да изработят елементи или да обслужват бъдещия орбитален комплекс. Maxxar Technologies получи финансиране в размер 375 млн. долара, за да разработи 50-киловатовия соларен енергиен модул, двигателите и комуникационните системи на станцията. SpaceX от своя страна спечели контракт за логистична поддръжка на лунния портал, използвайки най-мощната съществуваща ракета Falcon Heavy и разработващата се в момента товарна капсула Dragon XL.

ESA от своя страна се ангажира да осигури няколко нови модула за станцията, да подобри възможностите за комуникация около Луната и да осигури система за презареждане с гориво. "Накратко казано: ще пренасочим пилотираните космически полети от ниска околоземна орбита към Луната за първи път от 1972 г. насам", коментира след подписването Джим Брайдънстайн, главен администратор на NASA в свой блог-пост. В него той намеква също, че в скоро време щатската агенция ще привлече други международни партньори от типа на японската космическа агенция JAXA или пък Канадската космическа агенция (CSA). Япония най-вероятно ще осигури животоподдържащите системи на бъдещата станция, а Каната - роботизираната екипировка.


Робо-куче ще сканира радиацията в Чернобил

Може би сте чували за роботизираното "куче" Spot на компанията Boston Dynamics или поне сте попадали на клипове как то безпроблемно прекосява силно пресечен терен, недостъпен за други роботи, без помощта на жив оператор.

Миналата седмица екип изследователи от Бристолския университет посетиха печално известната атомна централа "Чернобил", за да изпробват доколко четириногото устройство може да помогне в борбата с последствията от ядрената катастрофа от 1986 г. Според производителя Boston Dynamics въпросната модификация на Spot е способна напълно самостоятелно да извършва инспекции в опасна среда, каквато безспорно е радиоактивната зона около авариралия реактор.

По време на своето посещение в Чернобил изследователите от Бристолския университет са използвали робота, за да сканира района около стоманения саркофаг, чиято задача е да не допуска изтичането на радиация от стопилия се Реактор 4. Неговата основна задача е била да изследва нивата на радиацията в района и да генерира триизмерна карта на радиоактивността. Миналата година пък същите учени са извършили подобно картографиране на радиацията с въздушен дрон в т.нар. Червена гора - горският масив в непосредствена близост до Чернобил.