🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Хакери спират коли дистанционно; Армията на САЩ прави виртуални очила за кучета; NASA разработва марсоход-трансформър

Хакери спират коли дистанционно

Израелски изследователи в сферата на киберсигурността са открили начин да включват дистанционно спирачките на самоуправляващи се автомобили, съобщава авторитетното технологично издание Wired. Те са постигнали това чрез визуализация на знак "Стоп" за около половин секунда върху дигитален билборд, свързан към интернет. В някои случаи самоуправляващата се кола дори се опитвала "да избегне" въображаема заплаха, завивайки настрани. Според Wired кибер експертите са успели да хакнат Tesla, оборудвана с най-новия модел автопилот на компанията.

Учените от университета "Бен Гурион" се занимават с изследвания в тази посока през последните две години и досега са успявали да заблудят автомобили на автопилот, прожектирайки за части от секундата изображение на знак или на пешеходец върху асфалта. Според тях обаче сегашният хак е много по-опасен, защото позволява на кибер злосторници да използват интерактивни билбордове за предизвикване на задръствания или дори катастрофи, без да оставят почти никакви следи след себе си. "Шофьорът изобщо няма да има представа какво се случва. Колата просто ще реагира и той няма да разбере защо", коментира Израил Мирски, изследовател от университета "Бен Гурион". И обобщава: "Атаките чрез фантомни изображения могат да бъдат извършени от голямо разстояние и не изискват някаква специална експертиза. При предишните методи на местопрестъплението оставаха улики и прилагането им беше свързано със сложни приготовления".

----------

Четири лапи

Армията на САЩ прави виртуални очила за кучета

Сухопътните сили на САЩ са разработили прототип на дигитални очила с "добавена реалност", предназначени за служебните кучета, които са зачислени към различни бойни части. Устройството ще позволи на четириногите "войници" да изпълняват по-ефективно полеви разузнавателни задачи като откриване на експлозиви и различни други заплахи.

Технологията е разработена от фирма, наречена Command Sight, която се финансира от Изследователската лаборатория към американската армия. Кучешките очила за "добавена реалност" ще позволяват на водачите да подават команди от разстояние към своите четириноги питомци, без да имат пряк визуален контакт с тях. В момента това се извършва чрез сигнали, подавани с ръка или чрез лазерно фенерче, което налага човекът да е в непосредствена близост и така да се изложи на непосредствена заплаха.

Благодарение на дигиталните очила кучетата ще виждат пред очите си специални визуални индикатори, които ще ги насочват към определено място или ще им нареждат да извършват специфична задача. Водачът от своя страна ще получава видеоизображение в реално време, за да може да подава бързо адекватни команди. За момента обаче прототипът на устройството не е безжичен и картината се подава през кабел, вграден в каишката на кучето. В следващата си версия обаче кучешките "виртуални" очила ще се контролират дистанционно чрез радиосигнал.

---------

Четири колела

NASA разработва марсоход-трансформър

Американската космическа агенция NASA демонстрира прототип на нов роувър на име DuAxel, предназначен да изследва изключително трудно проходими терени на отдалечени небесни тела. Революционният момент при новото четириколесно роботизирано превозно средство е, че то може да се разделя на две части, всяка от които се задвижва от две колела. Според създателите му по този начин роувърът ще може да изследва недостъпни до момента участъци на Луната, Марс и отвъд.

Идея, на която се базира концепцията на DuAxel, е, че едната част от марсохода се вкопава в земята, докато другата продължава напред на две колела, оставайки свързана към основния корпус с метален кабел. Така изследователският модул може да се спуска надолу по стръмни склонове на принципа на рапела, без да поема излишни рискове да пропадне, да се обърне или да се заклещи някъде. Изследователите от Jet Propulsion Lab (JPL) на NASA вече са тествали подобни сценарии тук, на Земята, по време на полеви експеримент в пустинята Мохаве. "Апаратът се справи изключително добре", твърди Иса Неснас, специалист по роботизирани технологии в JPL. И добавя, че роувърът е способен да използва своите инструменти и да взима проби, без да има нужда от роботизирана "ръка" за целта. Според Иса Неснас DuAxel ще се движи в четириколесна конфигурация, когато трябва да изминава по-дълги разстояния и ще се разделя на две, когато достигне силно пресечен терен, които трябва да бъде изследван.