Какво друго по света: няколко любопитни идеи

25% от британската армия може да е от роботи; Цветно зрение в инфрачервения спектър; Втечнен въздух вместо батерии

25% от британската армия може да е от роботи

През следващите години британската армията планира да се оборудва с десетки хиляди роботизирани системи. Това става ясно от телевизионно интервю на ген. Ник Картър, началник на генералния щаб на Великобритания. Според военачалника до края на десетилетието и началото на следващото голяма част от войниците ще бъдат заменени от автономни и дистанционно управляеми дронове, роботи и системи. "Подозирам, че ще имаме армия с численост от порядъка на 120 хил. бойци, от които около 30 хил. може да бъдат роботи... кой знае", коментира генералът. Малко по-късно той пояснява, че всъщност за момента не може да се ангажира с някакви конкретни цифри.

Освен стремеж към технологично превъзходство и адаптиране към военните реалности на XXI век намерението за инвестиции в бойни роботи е провокирано и от друго - британската армия от години страда от недостиг на жива сила. В момента в нея служат 73 870 души, което е доста под планираната численост от 83 050. Според последния преглед на отбраната на страната тази бройка ще бъде орязана до 75 хил. бойци, като за запълване на празнините ще се използват различни технологични решения. На практика всички видове въоръжени сили на страната имат експериментални програми за използване на роботи. За момента британското военно министерство планира да се придържа към концепцията, че само живи оператори ще могат да оторизират използването на смъртоносна сила и напълно автономни бойни системи няма да бъдат изпращани на бойното поле. "Това е риск и ние трябва да го съзнаваме", обобщава ген. Картър.

--------

Цветно зрение в инфрачервения спектър

Човешкото око е способно да възприема само малка част от вълновия спектър. Изследователски екип обаче е разработил система, която позволява на хората да виждат цветове дори в инфрачервения спектър. За целта те трябва да гледат през лещите на специална камера, разработена от учени в Университета на Тел Авив, Израел.

"Видимата светлина е незначителна част от електромагнитния спектър, който включва също радиовълните, микровълните, рентгеновите лъчи и много други", коментира физикът Майкъл Мрейен, който е един от авторите на изследването. Той уточнява, че зрението може да обхване само диапазона с дължина на вълните между 400 и 700 нанометра, което обхваща палитрата от цветове между синьото и червеното. Под 400 нанометра са ултравиолетовите лъчи, а над 700 - инфрачервените. "Във всяка от тези части на електромагнитния диапазон е заключена много информация, която е закодирана като цветове, които до момента оставаха скрити от погледа ни", обобщава ученият.

Според Майкъл Мрейен и колегите му технологията ще позволи да се виждат различни субстанции или газове, като например водород, въглерод или натрий, всеки от които има уникален цвят в инфрачервения диапазон. Също така системата ще позволи да бъдат виждани различни биологични съединения, например ракови клетки, в които се наблюдава висока концентрация на специфични молекули.

По принцип съществуващите технологии за наблюдение в инфрачервения спектър са скъпи и в повечето случаи неспособни да различават ясно въпросните невидими цветове. Израелските учени твърдят, че тяхната технология ще бъде по-достъпна и дори ще може да се монтира като обектив на стандартни камери.

------

Зелена енергия

Втечнен въздух вместо батерии

Британски изобретател е разработил иновативна система, която съхранява енергия под формата на втечнен въздух. Тя е дело на Питър Диърман от Хартфордшър, който е получил грант в размер на 10 млн. паунда за реализацията й от британското правителство. Идеята е, че евтиният ток, който се произвежда от вятърни електроцентрали нощем, се използва за охлаждане и компресиране на атмосферен въздух, който се втечнява при температура -196 градуса по Целзий. Когато обаче потреблението на електричество в пиковите часове скочи, втечненият въздух се затопля и при преминаването си обратно в газообразно състояние задвижва специални турбини, произвеждащи ток.

В момента технологията на Диърман се използва за изграждането на енергийна инсталация край Манчестър, чийто капацитет е 50 мегавата и по груби оценки може да захранва с ток 50 хил. домакинства в продължение на около 5 часа. "Изключително съм въодушевен. Нуждаем се от много различни способи за съхраняване на енергия и съм уверен, че втечненият въздух е един от тях", коментира изобретателят. Според него коефициентът на полезно действие на системата е от порядъка на 60-70%, което, от една страна, е по-малко ефективно от акумулаторите и батериите, но от друга, не изисква използването на редки или замърсяващи химикали. Освен това изграждането на цистерни за втечнен въздух е сравнително лесно и евтино.

"Батериите са страхотни за краткосрочно съхранение на енергия, но са твърде скъпи за дългосрочно. Точно тук на помощ идва втечненият въздух", обобщава Диърман.