ЕС налага санкции срещу Русия заради Навални и срещу Лукашенко

Включването на беларуския президент в черния списък е заради отказа за участие в диалог

"Имаше пълно разбиране от всички страни членки. Никой не изрази никакво нежелание", коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел
"Имаше пълно разбиране от всички страни членки. Никой не изрази никакво нежелание", коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел
"Имаше пълно разбиране от всички страни членки. Никой не изрази никакво нежелание", коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел    ©  Reuters
"Имаше пълно разбиране от всички страни членки. Никой не изрази никакво нежелание", коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел    ©  Reuters

Външните министри на ЕС се разбраха за нови санкции срещу Русия заради отравянето на опозиционера Алексей Навални и срещу беларуския президент Александър Лукашенко. След като Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди миналата седмица, че "Новичок" е бил използван в атаката срещу Навални, Франция и Германия обявиха, че ще поискат от останалите страни - членки на съюза, да обмислят допълнителни санкции срещу Москва.

"Имаше пълно разбиране от всички страни членки. Никой не изрази никакво нежелание", коментира върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Кои са санкционирани

По отношение на Русия обсъжданият в момента списък съдържа имената на шестима руснаци и на един обект, пише Politico. Що се отнася до Беларус, външните министри на ЕС са се съгласили да бъде изготвен следващият пакет от санкции, включващ самия Лукашенко.

ЕС вече наложи санкции на 40 души в Беларус, смятани за отговорни за изборните фалшификации и за репресиите срещу протестиращите в Минск. Но до този момент се въздържаше да сложи името на беларуския президент в списъка, тъй като Брюксел се надяваше постепенно да накара Лукашенко да се включи в диалог.

Непропорционална сила срещу протестиращите

По думите на Борел сегашното решение да се прибави беларуският държавен глава към санкциите е "в отговор на развитието на ситуацията в Беларус". Той допълва, че причина за този ход е продължаващият "непропорционален отговор на демонстрациите" и отказът за участие в диалог под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Няколко страни предложиха нов набор от имена, сред които и това на Лукашенко, и всички страни членки приеха предложението", коментира Борел.

В понеделник вътрешното министерство предупреди, че полицията ще използва при необходимост бойни патрони срещу демонстранти. Според беларуските власти тази мярка е оправдана от факта, че масовите антиправителствени демонстрации "са станали организирани и крайно радикализирани". Силите за сигурност арестуваха в неделя десетки демонстранти и използваха водни оръдия и палки, за да разпръснат протестиращи, настояващи за нови президентски избори в Беларус.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ycg14581128 avatar :-|
    ycg14581128
    • - 2

    ЕС започна да прекалява.Натегнеш ли много струната тя ще се скъса.
    Добре че на Путин му са яки нервите,иначе става лошо.

    Нередност?
  • 2
    ico_sl avatar :-|
    Христо Славов
    • + 2

    До коментар [#1] от "ycg14581128":

    Какво става?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-P
    D-r D

    До коментар [#1] от "ycg14581128":

    ЕС изобщо не прекалява, както твърдите.
    Това със "санкциите" е политическа флатуленция (пръдня по разговорному) защото хем звучи тежко, хем няма никакъв политически/икономически/финансов ефект върху контрагентите. Забрана за влизане в ЕС на 40 беларуски чиновника и блокиране на авоарите им там...

    Началникът на Пети милиционерски участък в Минск сигурно се е бил наканил да води жена си на круиз из Средиземно и от години си превежда заплатата в Дойче банк?

    Докато големите ( Париж и Берлин) - успяват да обединяват кьопавия Запад да им подтичква, ще си разиграват конете из Европа.
    Единственият ефект от тая пръ... е, че Лукашенко и дресираната му опозиция ще могат да обясняват вече на беларусите всички неудачи в Беларус с обструкциите на Запада. И единственото спасение ще бъде по-плътното притискане към Изтока...

    Европейската Хуанита (по аналогия с венецуелския клоун Хуан Гуайдо) Тихановская върши същото, но още по-ударно.
    Егати безумният ЕС!

    Когато в консулството в Истанбул саудитците си заклаха и нарязаха Хашогжи, ЕС не реагира изобщо с н и к а к в и санкции. С никакви! Помните ли?

    П.П. Навальний е отделна и много голяма тема. Ако някой още се сеща за него след седмица и има повод, тогава ще пиша.

    П.П.П. Това заглавие "ЕС налага санкции срещу Русия заради Навални и срещу Лукашенко" не звучи на български. Едното е държава, другото - физическо лице. В първия случай има "заради", т.е. причина, във втория причината отсъства.
    Някой е блял в часовете по майчин език, май.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Няма да има на кого да продава газ, ето какво. Затова и Путин си натиска парцалите.

    Нередност?
Нов коментар