Великобритания се присъедини към Германия и Франция в заплахата със санкции към Русия заради Навални

Британският външен министър смята, че няма друго приемливо обяснение за отравянето освен участието на Москва

Навални казва в интервю за ВВС, че възнамерява да се върне в Русия.
Навални казва в интервю за ВВС, че възнамерява да се върне в Русия.
Навални казва в интервю за ВВС, че възнамерява да се върне в Русия.    ©  Reuters
Навални казва в интервю за ВВС, че възнамерява да се върне в Русия.    ©  Reuters

Великобритания се присъедини към Германия и Франция в заплахата със санкции към Москва заради отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Британският външен министър Доминик Рааб коментира, че доказателствата, че Навални е бил отровен от нервнопаралитичен агент, разработен от Русия, са "неоспорими".

По-рано Германия и Франция обвиниха Кремъл в "участие и отговорност" за отравянето и обявиха, че ще поискат санкции на ЕС за виновните. Сега Рааб заяви, че Обединеното кралство застава до двете страни по този въпрос.

Какво казва Рааб

"Въпреки че дължат отговори, руските власти продължават да не правят опити за разследване на тази атака. Няма друго приемливо обяснение за отравянето на Навални освен руското участие и отговорност за това ужасно нападение", твърди британският външен министър.

Той казва, че ще работи заедно с международните партньори за налагането на санкции срещу руски представители, смятани за виновни за престъплението, както и срещу тези, които са замесени в разработването на програмата за химически оръжия.

Обратно в Русия

Навални колабира на 20 август по време на полет в Русия, но успя да се възстанови след лечение в Берлин. В интервю за ВВС от тази седмица той обяснява, че оздравителният процес е бил труден, но сега е "много, много по-добре" и в крайна сметка възнамерява да се върне обратно в Русия.

Във вторник Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че нервнопаралитичен агент от групата на "Новичок" е бил открит в пробите, взети от руския опозиционен лидер.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ycg14581128 avatar :-|
    ycg14581128

    То може ли без Великобритания.

    Нередност?
  • 3
    commodity_trader avatar :-P
    commodity_trader

    Принципно съм съгласен, но в случая прозират мизерни политически интереси. Когато преди две години Саудитска Арабия убиха журналиста Хашоги, международната преса съобщаваше безпристрастно ужасяващите факти, нито един европейски политик обаче не се нахвърли върху саудистското кралско семейство по подобен показеен начин, камо ли да заплашва със санкции ;-)

    ===> Следва цитат от WIKIPEDIA
    На 2 октомври 2018 г. дисидентският саудитски журналист Джамал Хашогджи отива в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, Турция. Никога не излиза от там. Официалната позиция на саудитските власти е, че Хашогджи е напуснал жив сградата на консулството през задния вход. По-специално, тази гледна точка на 5 октомври 2018 г. е изразена от принц Мохамед ибн Салман в интервю за Bloomberg.

    На 15 октомври CNN съобщава, че Саудитска Арабия е напът да признае убийството, но ще твърди, че това е „излязъл от контрол разпит“, за разлика от целево убийство. Това твърдение е критикувано от някои, като се има предвид, че Хашогджи е бил разчленен и, че убийството му е предполагаемо умишлено, а обстоятелствата, включително пристигането на екип от 15 съдебномедицински специалисти, за които се предполага, че са присъствали, за да скрият доказателства за престъплението, на същия ден.

    На 16 октомври от Близкия изток съобщават, че според анонимния турски източник, убийството отнема около 7 минути, а съдебният специалист Салах Мухамед ал-Тубайги е нарязал тялото на Хашогджи на парчета, докато той е бил все още жив, а колегите му слушали музика.[46] Източникът твърди още, че „Тубайги започва да реже тялото на Хашогджи на масата за разпит, докато е още жив“. Wall Street Journal съобщава от анонимни източници, че Хашогджи е измъчван пред върховния саудитски дипломат Мохамад ал-Отайби, генерален консул на Саудитска Арабия.Ройтерс съобщава, че Ал-Отайби напуска Истанбул за Рияд на 16 октомври. Заминаването му е няколко часа, преди домът му да бъде претърсен във връзка с изчезването на журналиста.

    Нередност?
Нов коментар