🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Навални: ЕС ще помогне, ако спре да приема крадените пари от Русия

Високопоставените злодеи си пращат парите в Европа, докато държат руснаците в бедност и деградация

Всеки може да види разследванията на Фонда за борба с корупцията в YouTube
Всеки може да види разследванията на Фонда за борба с корупцията в YouTube
Всеки може да види разследванията на Фонда за борба с корупцията в YouTube    ©  Капитал
Всеки може да види разследванията на Фонда за борба с корупцията в YouTube    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Алексей Навални, руски опозиционен лидер и основател на Фонда за борба с корупцията, пред главния редактор на телевизия "Дождь" Тихон Дзядко

Тихон Дзядко: Европейският съюз наскоро гласува да санкционира шестима руски граждани и една организация във връзка с вашето отравяне. Засегнатите са представители на президентската администрация, специалните служби и институциите, където се смята, че е създаден новичок. Смятате ли, че тези санкции са достатъчни?

Алексей Навални: Интересува ме преди всичко какво се случва в Русия. Възмущението в много страни не е изцяло свързано с мен. Те са по-загрижени от използването на химическо оръжие. Това, което искам, е разследване, проведено на руска територия - или поне подобие на разследване. Защото това, което се случва сега, е поредният сигнал, че никой не може да разчита на каквато и да било справедливост у нас. Що се отнася до санкциите или черните списъци, моята позиция винаги е била, че ако развитите страни искат да помогнат на Русия и нейните граждани, а и на себе си, трябва да поставят пречка по пътя на мръсните пари, напускащи Русия. Няма нужда от онези хора, които са изобретили новичок или са го използвали като оръжие, за да бъде блокиран този паричен поток, който се краде от нашите граждани.

Убийците и тези, които са им дали заповедта, трябва да бъдат наказателно преследвани. Но това, което наистина е необходимо, е да се изгонят от Европа всички олигарси - Усманови, Абрамовичи, Шувалови, Пескови и всички тези пропагандисти, които се обогатяват и изпращат парите си в Европа, докато руснаците се държат в бедност и деградация. Това са хората, с които трябва да се борим. Не знам какви мерки ще предприемат европейските държави в отговор на моето отравяне, но бих искал те да се съсредоточат върху наказването не само на отрепките, които изпълняват заповеди, но и на високопоставените злодеи, които крият откраднатите си пари в Берлин, Лондон и Париж.

Могат да се консултират с някое от нашите разследвания - на Фонда за борба с корупцията, повечето от които разкриват точно това: как някои хора, които твърдят, че са патриоти, грабят огромни суми и си купуват луксозни недвижими имоти в "Манхатън" или Мейфеър. Всеки може да види списъка с имената им в моя блог в YouTube.

Всъщност аз не общувам с никой служител тук, в Берлин, или другаде в Европа. Единствените хора, с които разговарям, са лекари. Не мисля, че Европа и нейните служители се нуждаят от моята помощ. Те налагат санкции не заради мен, а защото използването на химическо оръжие е нарушение на международните закони и конвенции. Ето защо официалното разследване и изявления за използването на новичок в моя случай бяха направени не от европейски страни, а от Организацията за забрана на химическото оръжие.

Независимо дали е Навални или който и да е, наказанието за използване на такова оръжие трябва да бъде същото. Санкциите на ЕС са свързани с факта, че в Русия има активна програма за разработване на химическо оръжие и използването му за елиминиране на политически противници.

Руската официалната позиция на всички нива е, че не е имало опит за убийство. Добре, бих искал тогава да имам дрехите, които носех, когато бях отровен. Има всички основания да се смята, че новичокът е бил нанесен именно върху дрехите ми, които останаха в болницата в Омск. Бих искал да получа и собствените си медицински досиета. И много бих искал да видя видеозаписите, иззети от служители на вътрешното министерство от хотела в Томск, където вероятно се е случило отравянето. Не знаем къде са тези записи. Щом няма наказателно дело, къде са те? Искам да видя кой е влязъл в хотелската ми стая.

По някаква причина руските власти изискват доказателства от Германия. Защо? Русия има моите дрехи, които трябва да бъдат изследвани. Русия има моята кръв, която трябва да бъде тествана. Болницата в Омск е мястото, където могат да бъдат намерени моите медицински досиета и всичко необходимо за правилно разследване. Но по някаква причина не го виждаме.

Все още няма коментари
Нов коментар