🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Протести в Полша заради почти пълната забрана на абортите

Демонстрантите обвиняват управляващите, че оказват влияние върху съда, за да угодят на католическата църква

Хиляди протестираха в Полша в неделя срещу решението на Конституционния съд да забрани почти изцяло абортите в страната. Активисти прекъснаха църковни меси и скандираха "До гуша ни дойде" и "Това е война". Във Варшава стените на църква бяха надраскани със слогани в защита на абортите. В Катовице се стигна до разпръскване на демонстрантите със сълзотворен газ.

В Познан неделната църковна служба беше прекъсната от жени, които седнаха с протестни плакати пред олтара. Тази форма на обществено недоволство е рядкост в страна, в която католическата църква има голямо влияние, пише ВВС.

Ограничаване на законовите основания

Причината за демонстрациите е решението на Конституционния съд, че прекъсването на бременност заради деформация на ембриона е противоконституционно. Така беше премахнато едно от малкото останали законови основания за аборт в Полша. Това означава, че абортът е позволен само в случай на изнасилване или инцест или за да се защити животът на майката.

В неделя беше четвърта поредна вечер на протести срещу съдебното решение. В демонстрациите участваха хиляди поляци, предимно жени, които излязоха по улиците в цялата страната въпреки правителствените противоепидемиологични рестрикции срещу масовите събирания.

Светска държава с влиятелна църква

Критиците на мярката посочват, че католическата църква оказва прекалено голямо политическо влияние върху правителството. "Ядосана съм, че в една светска държава църквата решава какви права имам", заявява пред Reuters 26-годишната демонстрантка Юлия Миотк. Протестиращите обвиняват управляващата консервативна партия "Право и справедливост", че натиска съдът да затегне ограниченията, за да угоди на електората си и на църквата.

Абортите са дълбоко разделяща тема в Полша. Социологическо проучване от 2014 г. показва, че 65% от анкетираните са против тях, а 27% ги смятат за приемливи. Според скорошни проучвания обаче мнозинството е против затягането на мерките. Законите за абортите в страна и без това са едни от най-строгите в Европа. Всяка година около 100 000 жени заобикалят забраната, като отиват за прекъсване на бременността в чужбина.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Пак ще кажа, че като чуя за религия, ми става неуютно.

    Нередност?
Нов коментар