Светът е в рецесия, а Китай се възстановява V-образно

Отскокът на икономиката започва да изглежда устойчив

След като почти премахна разпространението на вируса, Пекин успя да възобнови икономическата дейност с малки ограничения
След като почти премахна разпространението на вируса, Пекин успя да възобнови икономическата дейност с малки ограничения
След като почти премахна разпространението на вируса, Пекин успя да възобнови икономическата дейност с малки ограничения    ©  Reuters
След като почти премахна разпространението на вируса, Пекин успя да възобнови икономическата дейност с малки ограничения    ©  Reuters

Една сцена от възстановяването на Китай от удара на коронавируса привлече вниманието на света повече от всички други - гигантско парти на басейна през август в Ухан, градът, в който започна пандемията. Почти четири месеца след 11-седмичната блокада, видеото показваше плажуващите натъпкани във вода до кръста, скачайки и крещейки от вълнение, докато звучи силна музика. Видеото се разпространи мълниеносно. Знак за това как Китай е далеч по-напред от повечето други страни във връщането си към нормалност (от един вид). Икономическите данни рядко са толкова вълнуващи, колкото партита в басейна, но най-новите данни за китайския брутен вътрешен продукт (БВП), публикувани на 19 октомври, грубо казано бяха статистическият еквивалент на водните празненства на Ухан.

Как се обяснява успехът

Официалните лица съобщиха, че икономиката се е разраснала с 4.9% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано, почти в такт с темповете на растеж от времето преди от пандемията от коронавирус. Докато повечето страни са затънали в рецесия и се борят с новата вълна от случаи на covid-19, икономиката на Китай продължава да расте.

Лесно е да се обясни успехът на Китай. Азиатската страна разбра едно изключително важно нещо. След като почти премахна разпространението на вируса, успя да възобнови икономическата дейност с малки ограничения. Училищата са напълно отворени, фабриките си работят, а ресторантите се пълнят с хора. Китай също така има късмет, защото тя е по-малко засегната от спада в глобално търсене, отколкото по-малките страни като Нова Зеландия, които също са свършили добра работа по ограничаването на пандемията. Докато ваксините срещу вируса не бъдат пуснати, останалите държави ще се борят да постигнат успеха на Китай.

Небалансирано възстановяване

И все пак устойчивостта на Китай маскира небалансирано възстановяване. Още през февруари, когато правителството започна предпазливо да отпуска блокирането, се съсредоточи върху възобновяването на дейността на предприятията и започването на инфраструктурни проекти. Според китайските власти поддържането на строги здравни протоколи в заводите и на строителни обекти, които могат да се управляват като полузатворени среди, ще бъде по-лесно, отколкото в търговски центрове или училища. На всичкото отгоре, оскъдните разпоредби на Китай за осигуряване при безработица означаваха, че милионите хора, които са останали без работа, трябва да намалят разходите си.

Редица показатели, които не са свързани с БВП, включително износът на други държави за Китай, придават достоверност на данните за силния отскок на икономиката.

В началото на своето възстановяване икономиката на Китай беше подхранвана от ръст в производството и инвестициите. Формирането на капитал - категорията в счетоводството за брутен вътрешен продукт, която обхваща тези начинания - допринесе с 5 процентни пункта за растежа през второто тримесечие, докато по-малкото потребление извади повече от 2 процентни пункта. Тогава това остави Китай с темп на растеж от 3.2% на годишна база.

Последните данни отразяват малко по-балансирано възстановяване (виж гафиката). Приносът на растежа в капитала през третото тримесечие е спаднал до по-малко от 3 процентни пункта, в съответствие с нормата от преди пандемията, тъй като разходите за инфраструктура отслабват. Потреблението добави близо 2 процентни пункта, което е под високите нива преди пандемия, но голямо подобрение - лесно забележимо от тълпите, които се върнаха по туристическите обекти, ресторанти и магазини.

Търговията е черешката на тортата. Делът на Китай в световния износ на стоки се е увеличил до рекордно висок процент по време на пандемията. Той получи тласък, като беше първата мощна производствена държава, която възобнови дейността си, в допълнение към това е и най-големият производител на защитно оборудване в света - от маски до хирургически облекла.

Достоверни ли са данните

Винаги, когато китайските данни изглеждат толкова розови, естествено е да попитаме дали са достоверни. В този случай редица показатели, които не са свързани с БВП, включително износът на други държави за Китай, придават достоверност на картината на силен отскок. По-голямото притеснение е дали възстановяването е за сметка на усилията за овладяване на дълга. Първоначалното рязко забавяне на икономиката, последвано от правителствен бум на банковото кредитиране, ще доведе до ръст в съотношението на китайския дълг към БВП до около 275% тази година, което е увеличение с 25 процентни пункта. Това ще бъде най-голямото годишно увеличение от 2009 г. насам, теост след световната финансова криза.

И все пак Китай далеч не е сам. Правителствата по света са отпуснали огромни стимули, за да намалят икономическите последици от пандемията. След като растежът се върне към нормалните темпове, има вероятност Китай отново да затегне кранчетата. S&P отбелязва, че реалните лихвени проценти в страната (т.е. коригирани спрямо инфлацията) наскоро са се повишили до петгодишен връх, което намалява инвестициите. Ако успее, Китай ще ограничи ирационалното изобилие до басейните.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Гласях се да пиша как Китай методично развива вътрешния си пазар и делът от БВП на износа от 35% през 2006 г. през 2019 г. пада на едва 17%.

    Но няма да го направя, защото на сериозен текст не му е мястото сред реклами на проститутки, като тия горе.

    Нередност?
Нов коментар