🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Японската икономика се възстановява, но коронавирусът ще забави процеса

През третото тримесечие БВП е нараснал с 21.4%, което е най-бързият растеж от 1968 г.

Япония ще е домакин на летните олимпийски игри догодина, а премиерът Суга се срещна в Токио с председателя на МОК Томас Бах.
Япония ще е домакин на летните олимпийски игри догодина, а премиерът Суга се срещна в Токио с председателя на МОК Томас Бах.
Япония ще е домакин на летните олимпийски игри догодина, а премиерът Суга се срещна в Токио с председателя на МОК Томас Бах.    ©  Reuters
Япония ще е домакин на летните олимпийски игри догодина, а премиерът Суга се срещна в Токио с председателя на МОК Томас Бах.    ©  Reuters

Япония излезе от рецесията през третото тримесечие, но бързото разрастване през лятото успя да възстанови само около половината от икономическия растеж, загубен от миналата година. Брутният вътрешен продукт е скочил на годишна база с 21.4% през трите месеца до септември. Тава е най-бързият растеж от 1968 г. насам, подпомогнат от правителствените стимули, които подхраниха рязко увеличение на потребителските разходи и силно покачване на търговията. Икономистите прогнозираха увеличение от 18.9%, съобщава Bloomberg.

И все пак бързата експанзия успя да възстанови едва около половината от растежа, загубен от миналата година, по-малко от някои други големи икономики. Новото нарастване на заразените с коронавирус вероятно ще ограничи по-нататъшното увеличаване на износа и потреблението, а правителството вече планира да разшири стимулите.

"Няма начин да сме оптимисти за перспективата", казва Йошики Шинке, главен икономист в Dai-Ichi Life Research Institute. "Случаите на заразени нарастват у нас и в чужбина и това ще се отрази на глобалното търсене и настроенията на домакинствата."

Подготвят се нови стимули

Японският премиер Йошихиде Суга изключва ново извънредно положение въпреки скока на инфекциите. Притеснението, че икономиката ще загуби пара, накара министър-председателя миналата седмица да поиска трети допълнителен бюджет. Новите разходи ще увеличат още огромния дълг на Япония, но се смятат за необходими, тъй като ефектите от предишните мерки вече отслабват. Министърът на икономиката Ясутоши Нишимура заяви след обявяването на данните, че темпът на възстановяване би бил по-бърз, ако през лятото нямаше нарастване на заразените, което също се е отразило на потребителските разходи.

Докато допълнителните публични разходи трябва да помогнат на страната, икономистът Юки Масуджима смята, че новите случаи на заразени с COVID-19 повишават вероятността за въвеждане на нови мерки за ограничаване и "забавянето на възстановяването е неизбежно".

Броят на новите случаи на инфекции в Япония достигна рекорд от 1722 в събота, което надмина летния връх. Заразяванията достигнаха над 1000 за шести пореден ден в неделя - ниво, което вероятно ще обезсърчи хората да пазаруват и да се хранят навън, дори ако правителството не въведе нови ограничения.

Нарастването на инфекциите подхранва страховете, че набраната инерция за възстановяване на икономиката може да бъде загубена в критичен момент. Нишимура заяви, че цялостното състояние на икономиката ще бъде взето под внимание при определяне размерите на новите стимули и обеща да върне икономиката до нейния размер от нивото преди COVID до 2022 г.

"Правителствените мерки като субсидии Go-To Travel спомогнаха за увеличаване на потреблението, но това, което ме тревожи, е, че бизнес инвестициите са паднали повече, отколкото очаквах", казва икономистът Харуми Тагучи от IHS Markit. "Тъй като вирусът се разпространява отново, компаниите намаляват наемането на персонал и след изтичане на правителствените мерки ниските заплати може да тежат върху потреблението."

Индустрията на Китай расте през октомври

Индустриалното производство в Китай е нараснало с 6.9% през октомври на годишна база, което е малко над очакванията. Така втората по големина икономика в света продължава да се възстановява от щетите от коронавируса, нанесени в началото на годината. Продажбите на дребно са нараснали с 4.3% - малко под предвижданията, като възходящият тренд продължава, след като през септември нараснаха с 3.3%.