🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания с рекорден ръст, но бавно възстановяване

Новите ограничителни мерки вероятно ще забавят икономиката в края на годината

Премиерът Борис Джонсън не се справя успешно с корона кризата в страната
Премиерът Борис Джонсън не се справя успешно с корона кризата в страната
Премиерът Борис Джонсън не се справя успешно с корона кризата в страната    ©  Reuters
Премиерът Борис Джонсън не се справя успешно с корона кризата в страната    ©  Reuters

Икономиката на Великобритания е нараснала с рекордни темпове през третото тримесечие, но остава под нивата преди пандемията. Зараждащото се възстановяване е изложено на риск през последните три месеца на годината заради въведени национални мерки за ограничение на разпространението на коронавируса, съобщава Financial Times.

БВП е нараснал с 15.5% през третото тримесечие в сравнение с предходното, което е най-бързият темп от началото на представянето на данни през 1955 г., обяви в четвъртък Службата за национална статистика. На годишна база свиването е 9.6%. Обединеното кралство обаче се възстановява с по-бавни темпове от икономиките на своите водещи партньори в Европа. Лирата отстъпи след обявяването на новината до 1.318 за долар.

Днешните данни показват, че нашата икономика се е възстановявала през лятото, но е навлязла на бавна скорост в есента, заяви финансовият министър Риши Сунак. Според него предприетите стъпки от тогава за ограничаването на вируса вероятно са довели до забавяне на средния растеж. Очакванията му се потвърждават и от данните на БВП само за септември - покачването е 1.1% при предвиждания за 1.5%.

Икономическият ръст е малко под прогнозата за увеличение от 15.8% и отразява рестарта на бизнеса след рекордното свиване в резултат на пандемията през второто тримесечие. Годишният спад през тримесечието е по-голям от този на САЩ и еврозоната, където БВП е спаднал съответно с с 3.5% и 4.3%.

Без промяна в очакванията на централната банка

Обявеният напредък в разработването на ваксината срещу коронавирус не променя очакванията на Английската централна банка за икономиката на страната, заяви управителят й Андрю Бейли. Най-новите й прогнози са, че икономиката на Обединеното кралство няма да се върне нивата преди пандемията до първата половина на 2022 г. Според тях от следващата пролет ще има "постепенно и прогресивно подобрение на [икономическите] условия, което ще отразява постепенно напредване на лечението". Последните новини за ваксината, разработвана от Pfizer и германската BioNTech, са "обнадеждаващи" и биха помогнали за намаляване на несигурността по пътя на излизане от кризата, но все пак бяха в съответствие с очакванията, казва Бейли.

Той твърди, че дългосрочните щети за икономиката на страната не трябва да са толкова големи, колкото тези, наблюдавани след последните големи рецесии през 80-те и 90-те години. Тогава "много изразена и рязка промяна" между секторите, когато тежката индустрия отстъпи място на услугите, доведе до по-голяма степен на загуба на капитали и структурна безработица", обяснява централният банкер. Този път промяната трябва да бъде по-скоро в сектора на услугите, каза той, която да доведе до преразпределяне на капитал и преквалифициране на работници.

Правителството също така има още съвсем кратко време да договори търговска сделка с ЕС, ако не иска от началото на следващата година търговският обмен да се облага с мита.