🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръстът на еврозоната през третото тримесечие беше леко ревизиран надолу

Новите ограничителни мерки ще забавят икономиката на валутния съюз в края на годината

Ръстът на еврозоната през третото тримесечие компенсира до голяма степен спада през второто, причинен от пандемията
Ръстът на еврозоната през третото тримесечие компенсира до голяма степен спада през второто, причинен от пандемията
Ръстът на еврозоната през третото тримесечие компенсира до голяма степен спада през второто, причинен от пандемията    ©  Reuters
Ръстът на еврозоната през третото тримесечие компенсира до голяма степен спада през второто, причинен от пандемията    ©  Reuters

Икономиката на еврозоната през третото тримесечие е нараснала спрямо второто с малко под експресните оценки на "Евростат" в края на октомври. Това прави годишното свиване малко по-голямо, показва втората оценка на Европейската статистическа служба в петък.

На тримесечна база икономиката на еврозоната е компенсирала спада от блокадата заради коронавируса през второто и е нараснала с 12.6% при първа оценка за 12.7%. На годишна база понижението е било 4.4% при отчетени по-рано 4.3%. В целия ЕС БВП нараства с 11.6% на тримесечна база и спада с 4.3% на годишна.

Силният тримесечен ръст е резултат от възстановяването на икономиките след блокиране през първата половина на годината заради пандемията. Той съответства и на увеличението с 0.9% на заетостта през периода от юли до септември в сравнение с пролетта, въпреки че на годишна база има спад от 2%, показват данните на "Евростат". Това е и най-големият отчитан икономически растеж в съюза от 1995 г.

Най-голям ръст през третото тримесечие в сравнение с второто

Франция - 18.2%

Испания - 16.7%

Италия - 16.1%

Португалия - 13.3%

Словакия - 11.7%

Унгария - 11.3%

Най-малък спад през третото тримесечие на годишна база

Литва - 1.7%

Полша - 2%

Словакия - 2.2%

Нидерландия - 2.5%

Латвия - 3.1%

Дания - 3.4%

Източник: "Евростат"

Еврозоната отчита и малко по-голям външнотърговски излишък през септември - 24.5 млрд. евро при очаквания за 22 млрд. и 17 млрд. година по-рано. По-добрият резултат обаче се дължи на по-големия спад при вноса, а износът също намалява.

През първите девет месеца на годината търговският дефицит на еврозоната с Китай се увеличи и излишъкът със САЩ и Великобритания спадна. Така също дефицитът с Русия намаля заради понижението на цените на енергийните суровини, отбелязва Reuters.

Нови стимули

Заради скока на заразените с коронавирус и наложените нови ограничителни мерки съществува реална възможност икономиката на валутния съюз да забави ръста си в края на годината или дори да се понижи. В петък доходността на германските облигации се запази под двумесечния връх, като настроенията на дълговите пазари в еврозоната се подкрепят от схващането, че оптимистичните новини за ваксината срещу коронавируса няма да попречат на централните банки да предоставят повече стимули за възстановяване на растежа.

Новините за ваксина са добри, но ще отнеме известно време, преди това да окаже положително въздействие върху икономическата активност, заяви в петък Пабло Ернандес де Кос от Европейската централна банка (ЕЦБ). Така той повтори коментарите на управителите на Федералния резерв и ЕЦБ Джером Пауъл и Кристин Лагард в четвъртък, които подчертаха, че икономическите перспективи остават несигурни. "Всички те споделят сходни опасения, че потенциалната ваксина срещу COVID-19 няма да сложи край на икономическите предизвикателства на пандемията", казва стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд.

Тъй като еврозоната е възможно да се върне към рецесия през това тримесечие, ЕЦБ вече даде сигнал, че през декември ще увеличи стимулите.