Азиатският мегапакт за свободна търговия обхваща 30% от глобалната икономика

Той включва 15 страни, сред които Китай, и оставя САЩ извън най-бързо растящия район в света

Това е най-големият блок за свободна търговия в света - обхваща 30% от глобалната икономика, съставлява 30% от световното население и ще достига до 2.2 млрд. потребители.

В неделя десетте членки на АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, подписаха т.нар. Регионално всеобхватно икономическо споразумение (RCEP), чиято цел е да премахне различни мита върху вноса до 20 години. Включени са и клаузи за интелектуалната собственост, телекомуникациите, финансовите услуги, електронната търговия и други.

Минус за САЩ

Пактът ще утвърди влиянието на Китай в региона, пише ВВС. Той изключва САЩ, които напуснаха конкурентна азиатско-тихоокеанска сделка по време на управлението на Доналд Тръмп. Така Вашингтон не е част нито от RCEP, нито от наследника на воденото от Барак Обама Транстихоокеанско партньорство (TPP), което го оставя извън две търговски организации, обхващащи най-бързо растящия район в света.

Преговорите за RCEP започнаха през 2012 г. Споразумението не орязва митата толкова съществено, колкото наследникът на TPP, но анализаторите смятат, че мащабът му го прави по-значително. Очакванията са, че то ще стимулира икономическото възстановяване след пандемията от коронавирус.

До този момент един продукт, направен например в Индонезия, който съдържа австралийски части, можеше да подлежи на мита другаде в зоната за свободна търговия на АСЕАН. По силата на новото споразумение частите от всяка страна членка ще бъдат третирани по еднакъв начин, което може да даде стимул на компаниите да търсят доставчици в целия търговския регион.

Според Peterson Institute for International Economics пактът може да увеличи глобалния национален доход със 186 млрд. долара годишно до 2030 г. и да добави 0.2% към икономиките на страните членки. Но някои анализатори смятат, че сделката вероятно ще облагодетелства Китай, Япония и Южна Корея повече от останалите държави. Все пак до получаването на ползите може да мине време, защото шест страни от АСЕАН и три други трябва да я ратифицират, преди тя да влезе в сила.

Плюс за Китай

Китай вече има няколко двустранни търговски споразумения, но за първи път участва в регионален мултилатерален търговски блок. Той ще заздрави позицията на страната като икономически партньор на Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея, а това ще й даде по-добра възможност да оформя търговските правила в региона, пише Reuters.

Индия също беше част от преговорите, но излезе от тях заради притеснения, че ниските мита могат да навредят на местните производители. Мегапактът подчертава, че остават отворени към евентуалното й бъдещо присъединяване.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 1

    Съединението прави силата , от друга страна Китай е член и на БРИКС , и се обгражда от всякъде с приятели .

    Нередност?
  • 3
    taci avatar :-|
    taci

    https://www.kommersant.ru/doc/4574624?query= %D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9

    Нередност?
Нов коментар