САЩ и Китай ще направят оценка на първата фаза от търговската сделка в средата на август

Пекин изостава от ангажиментите си за закупуване на повече американски стоки

Тръмп наскоро коментира, че сделката вече не е толкова важна за него, колкото е била преди
Тръмп наскоро коментира, че сделката вече не е толкова важна за него, колкото е била преди
Тръмп наскоро коментира, че сделката вече не е толкова важна за него, колкото е била преди    ©  Reuters
Тръмп наскоро коментира, че сделката вече не е толкова важна за него, колкото е била преди    ©  Reuters

Представители на САЩ и Китай ще направят оценка на напредъка по двустранното търговско споразумение в средата на август. Обсъждането на "първата фаза" на сделката ще се състои около 15 август, шест месеца след като тя влезе в сила, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Това става на фона покачване на напрежението между двете страни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да забрани китайското приложение TikTok на американския пазар, освен ако американска компания не го купи до 15 септември. Microsoft води разговори с Белия дом, за да се намери решение на притесненията за националната сигурност при покупката на компанията.

Тръмп изразява скептицизъм

На въпрос дали Пекин спазва обещаните цели за закупуването на енергийни ресурси от САЩ говорител на администрацията на Тръмп посочва: "Насърчаваме Китай да изпълни своите задължения според първата фаза на търговското споразумение."

Американският президент наскоро коментира, че сделката вече не е толкова важна за него, колкото е била преди, заради "ролята на Пекин в разпространението на коронавируса". "След като това се случи, не се чувствам по същия начин по отношение на договорката", заяви Тръмп.

Напредък, но недостатъчен

По оценка на Bloomberg Китай изостава далеч зад ангажиментите си за закупуване на американски земеделски стоки и енергийни ресурси. През първата половина на годината страната е покрила 23% от общите цели за закупуване на стоки за 170 млрд. долара за 2020 г. Това означава, че до края на годината ще трябва да направи покупки за 130 млрд. долара, за да спази условията на споразумението, подписано през януари.

Все пак през юни преговарящите по сделката от страната на САЩ заключиха, че азиатската държава е "постигнала добри резултати" спрямо структурните промени и отбелязва "напредък по отношение на закупуването на стоки през последните седмици". Вносът на превозни средства, фармацевтични продукти и медицинско оборудване е регистрирал рязък скок през първата половина на 2020 г.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "Оценка на напредъка"?!
    Това е някаква грешка в превода. Освен ако, разбира се, не е проява на специфичен американски хумор.
    Тъй като икономическите отношения са функция на политическите, пък те в американски-китайския им вариант са пределно вледенени, нямам представа дали Bloomberg не е публикувал този текст на хумористичната си страница и дамата не е разбрала иронията...

    Няма логика държава, която:
    1. принуждава васалите си да ограничават икономическите си отношения с КНР;
    2. забранява на американски компании да търгуват с китайски;
    3. възпрепятства обмен на студенти и специалисти;
    4. закрива китайското кансулство в Хюстън;
    5. изпраща официална правителствена делегация в Тайван, с което заявява грубо погазване на китайската политика "една държава - две системи"
    да очаква, че отсрещната страна ще я възприема сериозно.

    В днешния Project Syndicate има много интересен анализ на Джефри Д.Сакс за стряскащо екстремистката антикитайска политика на правителството на САЩ, чиито говорител по темата е държавният секретар Помпео.
    https://www.project-syndicate.org/commentary/america-evangelical-crusade-against-china-by-jeffrey-d-sachs-2020-08

    "Богоизбраната Америка" май си отваря устата за прекомерно голям залък...

    Нередност?
Нов коментар