Си Цзинпин: Китай ще отвори икономиката си за повече внос

Пекин ще сключи споразумения за свободна търговия с още държави

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че азиатската страна ще отвори "огромната си по размер икономика" за внос на повече висококачествени стоки и услуги. И допълни, че възнамерява да сключи споразумения за свободна търговия с още държави.

Това изказване беше направено по време на форума на АПЕК (Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество), който включва САЩ и Русия, пише ВВС.

Глобализацията като необратим тренд

Си Цзинпин опроверга твърденията, че Китай смята да се изтегли от някои икономики, т.нар. отвързване, и предупреди, че не трябва да се прибягва до протекционизъм. "Няма да преобърнем нашия курс или да вървим срещу историческата тенденция, като се "отвържем" или сформираме малък кръг, за да държим останалите навън", коментира китайският президент.

По думите му в днешно време глобализацията е станала "необратим тренд". "Никоя страна не може да се развива, като държи вратите си затворени", посочва Си Цзинпин, въпреки че Китай е замесен в няколко търговски спора с конкурентни икономики, включително САЩ и Австралия.

Участие в азиатския мегапакт

Изказването на китайския президент идва на фона на създаването на най-големия блок за свободна търговия в света през уикенда, съставляващ почти една трета от глобалната икономика. Регионално всеобхватно икономическо споразумение (RCEP) включва Китай, Япония, Южна Корея и още 12 азиатски държави.

Миналия месец Си Цзинпин обяви подробности за петгодишния план за Китай, както и ключови цели за следващите 15 години. Сред тях е цел за превръщането на страната в държава с висок доход до 2025 г. и в умерено развита държава до 2035 г.

Виетнамската икономика - звездата на Азия по време на пандемията

Виетнам е ограничил икономическите щети от коронавируса и е единствената страна в Югоизточна Азия, която е на път да постигне растеж през 2020 г. Очакванията на МВФ са икономиката му да нарасне с 2.4% за тази година. Според фонда този успех се дължи на "решителните стъпки в задържането на здравните и икономическите негативи от пандемията". Прогнозите са за силно възстановяване през 2021 г. с ръст от 6.5%, "докато нормализирането на вътрешните и външните икономически дейности продължава". Виетнам има само 1288 заразени с коронавирус и 35 смъртни случая, което отчасти се дължи на комбинацията от стратегическо тестване и агресивно проследяване на контактите с цел поставяне на разпространението на вируса под контрол.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар