🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Amazon пуска онлайн аптечни услуги

Клиентите ще могат да купуват лекарства с рецепти на по-ниски цени

Първоначално услугата ще се предлага само в САЩ
Първоначално услугата ще се предлага само в САЩ
Първоначално услугата ще се предлага само в САЩ    ©  Reuters
Първоначално услугата ще се предлага само в САЩ    ©  Reuters

Amazon пусна собствена онлайн аптека, която ще позволи на клиентите да купуват лекарства с рецепта. Членовете на Amazon Prime имат право на безплатна двудневна доставка и отстъпки до 80% за генерични лекарства и 40% за предписани оригинални такива, съобщава BBC. Клиентите обаче трябва да предоставят някои основни здравни данни, като например дали са бременни, както и дата на раждане, пол и данни за осигуряване. Експерти се съмняват колко е разумно да предоставят здравни данни на технологична корпорация.

Вицепрезидентът на Amazon Pharmacy Tи Джей Паркър заяви, че се надява да трансформира индустрия, която "може да бъде неудобна и объркваща". "Работим усилено, за да се справим безпроблемно с усложненията, така че всеки, който се нуждае от рецепта, да разбере възможностите, да направи своята поръчка на най-ниската възможна цена и да му бъде доставено лекарствата бързо", каза той.

Проблем с данните

Лекарите могат да изпращат изписаните от тях рецепти директно на Amazon Pharmacy, като услугата ще се предлага първоначално само в САЩ. Пациентите могат да поискат рецептите им да бъдат прехвърлени от аптеките, с които работят досега.

Amazon, която придоби онлайн аптеки Pillpack за 753 млн. долара през 2018 г., заяви, че здравните данни ще останат в отделна база, различна от тези на платформата за търговия на дребно, и никаква информация няма да се споделя с рекламодатели без разрешение.

Но бившият изпълнителен директор на Amazon Джеймс Томсън по-рано каза пред BBC, че може да си представи, че Amazon предлага фитнес уреди, специфични хранителни стоки или други продукти въз основа на здравните данни на конкретен клиент. "Когато тези неща започнат да се случват, вярвам, че ще стане много по-очевидно, че тук имаме основен голям проблем с данните", смята той.