🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Азиатските предприятия пак имат проблеми с доставките заради вируса

Нестабилното производство ще се отрази и на потреблението

Виетнам наложи стриктни мерки заради нарастването на заразените
Виетнам наложи стриктни мерки заради нарастването на заразените
Виетнам наложи стриктни мерки заради нарастването на заразените    ©  Reuters
Виетнам наложи стриктни мерки заради нарастването на заразените    ©  Reuters

Дейността в азиатските фабрики загуби инерция през август, тъй като нарастващите случаи на заболели от коронавирус прекъснаха веригите на доставки в региона. Пораждат се опасения, че нестабилното производство ще допринесе за икономическите проблеми, които вече се наблюдават вследствие на спада на потреблението, съобщава Reuters. Югоизточна Азия като един евтин производствен център за много световни компании беше особено силно засегната от намаляването на дейността на предприятията във Виетнам, Индонезия и Малайзия поради пандемията и последвалите паузи в производството.

Дори производствената дейност на Китай се сви през август за първи път от близо 1 година. В Япония, Южна Корея и Тайван ръстът на производствената активност се забави през миналия месец - знак, че недостигът на чипове и затварянето на фабрики в региона може да забави устойчивото възстановяване от пандемията.

Проблемите в Азия влизат в контраст с условията в Европа, където се очаква предприятията да поддържат бързи темпове на развитие, защото икономиките се възстановяват в резултат на високия брой ваксинирани.

Верижни проблеми

Проучванията на Reuters подчертават все по-големите щети, причинени от пандемията в Югоизточна Азия, където нарастващите инфекции и последващите мерки за затваряне са засегнали както обслужващия, така и производствения сектор. Нарастващото разпространение на делта варианта в района предизвика проблеми във веригата на доставки за най-големите световни производители, много от които разчитат на авточасти и полупроводници, произведени в Тайланд, Виетнам и Малайзия.

"Ако строгите мерки продължат, Югоизточна Азия може да се затрудни да остане световен производствен център", казва Макото Сайто, икономист в Изследователския институт на NLI.

Китайският индекс Caixin/Markit Manufacturing Purchasing Manager (PMI) падна до 49.2 през август спрямо 50.3 през юли, под границата от 50, която разделя растежа от свиването, показва частно проучване на сектора oт сряда. Резултатът е доста под пазарните очаквания, подчертавайки крехкия характер на възстановяването на Китай, съобщава Reuters. Частното проучване последва официалния PMI, публикуван във вторник, който показа, че индексът пада през август, но остава над 50.

Някога разглеждани като двигател на глобалния растеж, развиващите се икономики на Азия затрудняват възстановяването и на напредналите икономики, тъй като забавянето на разпространението на ваксините и скокът в случаите на варианта делта вреди на потреблението и производство.

Растежът в производствения сектор в Индия също се забави този месец, тъй като нарастващите случаи повлияха на търсенето, принуждавайки фирмите отново да съкращават работници след краткото възстановяване през юли.