🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Франция вече си търси дигиталния данък от американските технологични компании

Това може да ускори въвеждането на мита за френски внос за 1.3 млрд. долара

Facebook и Amazon са сред многото фирми, които са получили съобщение от френските власти през последните дни, изисквайки да платят данъка за 2020 г
Facebook и Amazon са сред многото фирми, които са получили съобщение от френските власти през последните дни, изисквайки да платят данъка за 2020 г
Facebook и Amazon са сред многото фирми, които са получили съобщение от френските власти през последните дни, изисквайки да платят данъка за 2020 г    ©  Reuters
Facebook и Amazon са сред многото фирми, които са получили съобщение от френските власти през последните дни, изисквайки да платят данъка за 2020 г    ©  Reuters

Френските данъчни власти започнаха да изискват стотици хиляди евро от американски технологични компании, докато прокарват нов данък върху доставчиците на цифрови услуги, който ядоса Вашингтон. Facebook и Amazon са сред многото фирми, които са получили съобщение от френските власти през последните дни, изисквайки да платят данъка за 2020 г., съобщава Financial Times.

Събирането на данъка, за който Вашингтон смята, че е нелоялна търговска практика и до голяма степен засяга американските фирми, заплашва да възобнови трансатлантическото търговско напрежение и да да доведе до нови мита за Европа седмици преди встъпването в длъжност на Джо Байдън. Сега се очаква САЩ да обложат с минимум 25% мито френски внос за 1.3 млрд. долара, като за шампанското и сирената процентът може да стигне 100.

Редица правителства вече са приели или планират да въведат данъци върху доставчиците на цифрови услуги. Те твърдят, че технологичните компании плащат твърде малък данък върху доходите, които акумулират в много държави, отчасти в резултат на това, че ги плащат в юрисдикции с ниски данъци, като Ирландия например.

Преговорите в ОИСР не вървят

Искането на Париж да събере данъка нарушава примирието с Вашингтон. През януари двете страни се договориха да предоставят допълнително време за разговори за многостранна данъчна рамка, контролирана от ОИСР. Като част от тази договорка Франция се съгласи за кратко да прекрати да събира цифровия данък. Независимо от това, САЩ спряха преговорите си по този въпрос с държавите от ОИСР през юни.

Франция настояваше за предложение на ЕС за данъчно облагане на цифрови услуги в цяла Европа, в случай че преговорите в ОИСР продължат да не водят до напредък. Въпреки това най-доброто решение би било страните от ОИСР да постигнат съгласие по темата.

"Не можем да чакаме повече, а технологичните фирми са масовите победители в пандемията", твърди френски източник от управлението и добавя че европейският план е "лост" в рамките на настоящите преговори.

Администрацията на новия американски президент Джо Байдън трябва да се справи с всички тези проблеми. Призивите за налагането на допълнителни мита на съюзник от САЩ представляват проблем за Байдън, който спомена, че ще се стреми да премахне дипломатическото и търговско напрежение с европейските страни.

Независимо от това, в американския Конгрес има по-силна двупартийна опозиция от демократи и републиканци срещу страни, които налагат собствени данъци на доставчиците на цифрови услуги, отколкото срещу договарянето на многостранна сделка чрез ОИСР.

Рон Уайдън, най-висшият демократ от влиятелата финансова комисия на Сената, който определи френския данък като "дискриминационен", смята, че усилията на Париж да започне да събира данъка представляват "ескалация на опозицията срещу американските работодатели", която може да накара американски индустрии да се оттеглят от страни, отворени за налагане на нелоялни международни данъци.

Брайън Джен, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ, не очаква позицията на Вашингтон да се промени по същество. "Администрацията на Байдън може да не е толкова агресивна по отношение на заплашването с нови мита, но ще се възползва от предимствата им - те вече са сложени на масата и ще ги използва за бартер на данъците", смята той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    САЩ са особенно нагли в двойния стандарт. ФАТКА беше въведен отдавна, но все още важи.

    Как може една държава да събира данъци от целия свят, за да избягва данъчните измами, но да е против други държави да правят същото?

    Нередност?
Нов коментар